I Niels Henrik Abels fotspor:

Andreas Alberg (16) vant Abelkonkurransen for tredje år på rad

Han ble kåret som årets nykommer i 2017. Vant i 2018, vant igjen 2019 og vant i 2020.
Kunnskapsminister Trine Skei Grande var den tredje i rekken som fikk gleden av å dele ut Abelkonkurransens førstepris til Andreas Alberg. 
    
      (Foto: Glen Musk)

Kunnskapsminister Trine Skei Grande var den tredje i rekken som fikk gleden av å dele ut Abelkonkurransens førstepris til Andreas Alberg.  Foto: Glen Musk

Nå skal han videre for å representere Norge i OL i matematikk. Det er ikke første gang, for Andreas Alberg fra Oslo katedralskole har vunnet Abelkonkurransen tre år på rad.

16-åringen fikk utdelt førstepremien av kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i Dokkhuset i Trondheim tirsdag kveld.

2018: Andreas (14) vant Abelkonkurransen
2019: Vant for andre gang på rad

3200 deltakere

– Noe av det flotteste med Abelkonkurransen er at den bidrar til å skape en arena der elever som er flinke i realfag får mulighet til å vise det - og til å konkurrere. Gratulerer til en verdig vinner, sier Grande i en pressemelding.

3218 elever fra 236 skoler deltok i Abelkonkurransens første runde, som ble arrangert i november. 359 elever kvalifiserte seg til andre runde. Av disse deltok 325 elever fra 113 skoler.

Andreas Alberg utkonkurrerte 24 andre finalister i den gjeveste realfagskonkurransen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge, ifølge Matematikksenteret. Det sørget for at han fikk førstepremien på 15 000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i St. Petersburg i Russland 8.-18. juli i år.

Den eneste som fikk til siste geometri-oppgave

– Det var spenning helt til slutt, og jeg var nervøs. I Abelkonkurransen er det veldig mange gode konkurrenter, så jeg var ikke sikker på å vinne. Det som gjorde utslaget var at jeg var den eneste som fikk til den siste geometri-oppgaven, sier vinneren i pressemeldingen.

Andreplassen gikk til Philip Berg Sveen fra Nydalen videregående skole, og Christoffer Grøndal Tryggestad fra Oslo katedralskole tok tredjeplassen. Fjerdeplassen gikk til Andreas Notøy fra Sandefjord videregående skole, femteplassen til Erik Mjaanes fra Oslo International School og sjetteplassen til Elias Ekern Baird fra Danielsen videregående skole.

PGS Utfordrerprisen gikk til den yngste deltageren i Abelkonkurransen, David Strømme Eikeland, Orstad skule.

Seismikkselskapet PGS er hovedsponsor for Abelkonkurransen og inviterer samtlige finalister til å besøke sitt hovedkontor i Oslo. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass ved å bruke seismikkdata.

2017: Marius (18) regnet seg til topps

Til matte-OL i Russland

– Jeg tenker ofte på oppgaver mens jeg går, for eksempel på vei til skolen, sa Alberg til UA etter å ha vunnet Abelkonkurransen for første gang i 2017.

Han anslo at han brukte 15-20 timer i uka på matematikk og sa at han tenker på matematikk som toppidrett.

- Jeg gjør det greit i andre realfag også, men jeg velger å fokusere mest på matematikk. Det er ikke nok tid til å bli best i alle fag. Jeg tenker litt på matematikk som toppidrett, at jeg velger en gren å satse på, sa det da 14 år gamle matematikktalentet.

Finalistene konkurrerte også om en plass i årets OL-tropp i matematikk. Seks finalister (de tre beste fra finalen, samt tre som velges ut basert på resultater fra finalen og resultatene i den nordiske konkurransen) representerer Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i St. Petersburg, Russland 8.-18. juli 2020. Andreas Alberg er naturligvis klar for et nytt OL som vinner av Abelkonkurransen.

De beste jentene skal konkurrere i European Girls Mathematics Olympiad i Egmond and Zee, Nederland 15.-21. april 2020.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Abelkonkurransen
 
 • Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981.
 • Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL.
 • Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som også har det administrative ansvaret for konkurransen
 • Finalen holdes årlig ved NTNU i Trondheim i begynnelsen av mars.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Skattejakt i bibliotekene:

Noen bøker er så små at folk fikk synsskader

Fem hundre år gamle prestehåndbøker, byplaner fra etterkrigstiden, og en førsteutgave av en av Isaac Newtons verker. Det er bare noe av det man kan finne på Gunnerusbiblioteket og i Dora-arkivet.

Gjesteskribenten:

Ved universitetene virker det som man snakker om studenter og ikke med dem

Det finnes ingen enkel løsning på den manglende tilliten mellom studenter og ansatte i debatten om tilsynelatende lettkrenkede studenter, men en god start er å snakke mer med studentene og mindre om dem, mener denne ukens gjesteskribent.

Ville gjøre studie på skolestenging - fikk nei

– Vi trenger randomiserte studier for å finne ut om skolestenging er en god idé. Det er sørgelig at vi ikke klarer å gjennomføre det, sier fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

Mener Nokut har for mye makt

Avgått Nokut-direktør Terje Mørland mener dagens regelverk bør slankes.