Kritiserer at Lavrov er æresdoktor ved UiT

Stortingspolitiker Erlend Svardal Bøe (H) reagerer på at Russlands utenriksminister er æresdoktor ved universitetet.

I 2011 var det fred og fordragelighet mellom Norge og Russland. Her svarer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre på spørsmål etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen. Den gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende.
Publisert Sist oppdatert

Sergej Lavrov ble for over ti år siden utnevnt til æresdoktor ved UiT - Norges arktiske universitet. Da var klimaet helt annerledes. En avtale mellom Russland og Norge om ei delelinje i Barentshavet var i havn og både Jonas Gahr Støre og Lavrov fikk mye anerkjennelse for innsatsen. Også Støre fikk æresdoktorat ved universitetet.

VG har intervjuet Høyre-politiker Erland Svardal Bøe som reagerer på at Lavrov fortsatt er æresdoktor samtidig som han har uttalt at Ukraina ikke har rett på suverenitet.

- UiT må nå vurdere om disse uttalelsene er forenlige med å være æresdoktor ved universitetet.

Bøe sier til avisa at han har forståelse for grunnlaget for æresdoktoratet. Men:

- Jeg tenker UiT gjør klokt i å ta en diskusjon og en ny vurdering om hans æresdoktorat.

Nåværende rektor Dag Rune Olsen vil ikke trekke tilbake utnevnelsen.

- Så lenge begrunnelsen for tildelinga ikke har endret seg, så er det vanskelig å gjøre noe med det, sier han.

Da NRK i 2011 skrev om utnevnelsen, refererte de UiTs begrunnelse for at Lavrov og Støre skulle bli æresdoktorer.

«Utenriksministrene Støre og Lavrov har satt nordområdene på det internasjonale kartet gjennom en målrettet og bevisst satsing, og det politiske fokuset på nord har bidratt til å endre folks oppfatning av Nord-Norge.»

Selv om det er mange år siden UiT fattet et vedtak om dette, var det først for noen måneder siden at Sergej Lavrov møtte rektor Dag Rune Olsen for å formelt motta æresdoktoratet, ifølge Khrono. Avisa var den første som problematiserte denne hedersbetegnelsen sett i lys av det som nå skjer i Ukraina.