NSM-rådgiver: - Tiktok er en strålende kanal for å nå ungdom

Problemet er ikke Tiktok - men hvilke tilganger vi gir en rad apper.

Den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman leder en demonstrasjon til støtte for Tiktok mens Kongressen griller konsernets toppsjef i en høring i slutten av mars.
Publisert

Over hele verden slettes Tiktok fra tjenestetelefoner. Så også i Norge. Ifølge en oversikt Faktisk.no har lagd har så langt Stortinget, domstolene, universitets- og høyskoleansatte, Nav, Oslo kommune, Bergen kommune, Grimstad kommune, Larvik kommune, Moss kommune, Elverum kommune, Indre Østfold kommune, Asker kommune og Bærum kommune.

- Jeg ser at mange institusjoner nå ikke kan vente med å få slettet Tiktok fra sine tjenestetelefoner. Men! Tiktok er jo en strålende kanal for å nå ungdom, framholder seniorrådgiver Jørgen Dyrhaug i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Jørgen Dyrhaug om Tiktok: - Man må ikke henge seg opp i én, enkeltstående app.

Han håper institusjonene som bruker Tiktok aktivt i dialogen med sine unge innbyggere, finner et godt alternativ.

Dyrhaug jobber aktivt med å informere offentlige institusjoner om hva de bør passe på når det gjelder digital sikkerhet. Og han løfter fram Tiktoks kvaliteter, er ikke det en smule kontraintuitivt?

Ved nærmere ettertanke – å skrive at han tar bølgen for den kinesiske appen er å ta litt hardt i. Men han stiller seg noe undrende til at akkurat «bare» Tiktok er blitt den sosiale kanalen alle nå advarer mot.

- Vi i NSM er ikke opptatt av noen enkeltstående apper. Vi er opptatt av digitale enheter, og hvilke tilganger folk gir dem og hvordan vi (kanskje helt ubevisst) tillater at informasjonen vår flyter vekk, sier Dyrhaug.

Hvorfor Tiktok og Telegram?

I forrige uke gikk NTNU ut med beskjed til alle ansatte om å avinstallere Tiktok og Telegram på sine jobbenheter. Man viste til en uttalelse fra NSM, som advarte mot de to appene, hvor den første er eid av kinesiske interesser, den andre av russiske. Men å ha et ensidig fokus på disse to kanalene i sosiale medier, blir kanskje for snevert, slår Dyrhaug fast.

Så hvorfor sender NSM ut en bekymringsmelding om Tiktok og Telegram?

- Fordi vi ble bedt om å vurdere nettopp disse to, svarer han.

- Det var Justisdepartementet som ba NSM vurdere akkurat disse to appene, og det er det vi har gjort. Om man på det grunnlaget konkluderer med at det er disse to som er problemet og at bare de fjernes så er man på trygg grunn – det blir som om Samferdselsdepartementet ba Vegvesenet vurdere ulykkesstatistikken for ett enkelt bilmerke og så bruker svaret til å konkludere med at bare man fjerner alle biler av nettopp dette merket fra norske veier så har man løst trafikksikkerhetsproblemet. Det har man ikke. Det er jo den enkelte sjåførs adferd bark rattet det må tas tak i. På samme måte som det er vår digitale adferd som bestemmer om vi klarer å bruke app’er på en trygg og sikker måte.

Digitalt førerkort kunne være lurt

Trafikksikkerhet og digital sikkerhet har i det hele tatt temmelig mye til felles, understreker Dyrhaug, med to streker.

- Den store forskjellen er at man avkreves opplæring med tilhørende førerkort for å få ferdes på veiene, mens de digitale ferdselsrutene, der får alle ture fram uten noen form for opplæring.

Det er et problem siden vi mennesker ikke er utstyrt med en naturlig, digital intuisjon for fare.

En grunnleggende forholdsregel er at man går nøye gjennom hvilke tilganger man gir apper på sine digitale remedier. For telefonens del gjelder det f. eks. stedstjenester, bildearkiv og kontakter. Kartpappen din behøver tilgang til stedstjeneste for å fungere, men behøver den også tilgang til kontaktene dine? Slik kan man fortsette. For datamaskinene handler det framfor alt om hvilke nettverk man kopler den til. Grunnregel: Ligg unna usikrede nettverk.

- På et overordnet nivå handler det om hvilket risikonivå du som person aksepterer, sier NSM-mannen.

Hva er skumlest?

- Tilbake til Tiktok versus de amerikanske tech-gigantene: Er førstnevnte hakket skumlere?

- Det er et interessant spørsmål. Det er klart – Tiktok samler inn veldig mye informasjon, om du lar den få lov. Om du ikke gjør det, har jeg sagt det før, at kinesiske servere gjerne må klogges igjen av alle verdens teite katte- og dansevideoer. Når det gjelder Facebook, Instagram, Snapchat, Google Mail med flere: Vi vet ikke hvem de selger informasjonen de samler inn til, sier han.

Digital Informasjonsinnhenting, legal som illegal, begrenser seg ikke til enheter utstyrt med tastatur.

- Bilene vi kjøper i dag samler inn store mengder data. En rad kinesiske bilmerker strømmer inn på norske veier. Vet vi hva som skjer med infoen som samles inn

Det samme gjelder for moderne biler produsert i alle andre land. Innsamlingen av data på alle plan er i eksponentiell vekst, via så mange slags enheter. En robotstøvsuger kan hackes slik at inntrengeren får tilgang til robotens kamera.

Null instruksjonsmyndighet

Til syvende og sist er man nødt til å gi sine digitale remedier visse tilganger, sier Dyrhaug. Da er det ikke til å komme unna at det er et poeng hvor i verden eierinteressene til de digitale remediene befinner seg.

- Noe må man si ja til, og det er sånn at Norge har et sikkerhetspolitisk samarbeid med blant annet USA. Påpeker Dyrhaug.

- Tilbake til Tiktok: Du har barn som er eller har vært universitetsstudenter. I den grad du har instruksjonsmyndighet der: Har de fått beskjed om å holde seg unna?

- For det første har jeg null instruksjonsmyndighet der. For øvrig er mine barn nokså indoktrinert av sin ‘gladparanoide’ far, sier cybersikkerhetseksperten.