Mysteriet bak luke tre

Svært observante lesere oppdaget et utilsiktet adventsmysterium i julekalenderen. Etter lynkjapp detektivvirksomhet har Universitetsbiblioteket svaret. OBS! Spoiler alert!

Professor og byplanlegger Sverre Pedersen poserer på sitt kontor, men ikke på NTH-kontoret.
Publisert Sist oppdatert

Har du spart kosen med å åpne UAs julekalender, luke tre, til senere, blir innholdet avslørt her.

Både i form av epost og en kommentar under julekalenderen har UA blitt gjort oppmerksomme på utsikten fra Sverre Pedersens kontor. Det var nemlig byplanleggeren og NTH-professoren som skjulte seg bak luke tre i julekalenderen.

Bildet viser en pent antrukket Pedersen på sitt kontor, med tre telefoner på pulten og forskjellige kart og plansjer på veggen. Så langt, alt vel.

I bildeteksten opplyste vi at bildet var tatt på professorens kontor på NTH.

"Europeisk storby?" Mja.

Allerede klokken 10.16 onsdag formiddag tikket følgende epost inn til UA: "Kontoret til Sverre Pedersen kan da umulig være på NTH. Hvis vi ser ut igjennom vinduet til venstre på bildet ser vi bygningsetaljer som tyder på at vi befinner oss i en europeisk storby og ikke på NTH."

Om det var en europeisk storby, kan kanskje diskuteres. Mer om det senere i denne oppklaringen.

"Hvis Sverre Pedersen er avbildet på sitt kontor på NTH, hvilket bygg ser vi i vinduet?", spurte en annen observant kalenderleser i kommentarfeltet.

Etter å ha sett nærmere på bildet spekulerte undertegnede journalist i at utsikten ikke var en utsikt, men et bilde foran vinduet, eller en "utsikt" redigert inn av fotografen. Samtidig ble NTNU Universitetsbiblioteket satt i sving i håp om at de hadde fasiten.

Løsningen

Historiker Svein Henrik Pedersen kunne umiddelbart se at bygningen i bakgrunnen er Koppgården på Stortorvet 2 i Oslo, ifølge universitetsbibliotekar Erlend Lund. I bakgrunnen ser vi spiret til Oslo domkirke, og konklusjonen er derfor at bildet er tatt på Sverre Pedersens kontor ved Brente Steders Regulering i Karl Johans gate 14, hvor TV 2s lokaler ligger i dag. Ifølge Store norske leksikon var Pedersen leder av organisasjonen Brente Steders Regulering fra 1940-45, som jobbet med reguleringen av krigsherjede byer og tettsteder etter bombingen i 1940.

Dermed var kalendermysteriet løst.

Følg med videre i UAs historiske (og forhåpentligvis historisk korrekte) julekalender!