nso holdt landsmøte

Studentenes nye toppleder: Dette vil hun få gjennom

Kaja Hovdenak tar over etter Oline Sæther som norske studenters fremste representant. Hun vil prioritere studiestøtte og har god tro på at skolepenge-vedtak kan reverseres.

Kaja Hovdenak er NSOs nye leder.
Publisert Sist oppdatert

Lørdag valgte Norsk studentorganisasjon (NSO) sin nye leder. Kaja Hovdenak overtar den uformelle tittelen som «Norges mektigste student» og representerer landets 270.000 studenter. Hun danket ut motkandidatene Jens Bartnes og Karl Magnus Coronus Dretvik Nyeng. 

Hovdenak ble ikke innstilt til vervet av studentorganisasjonens valgkomité. Det var det Jens Bartnes som ble. Det var likevel Hovdenak som klarte å overbevise landsmøtedelegatene om at hun var den beste kandidaten.

Under fredagens kandidatdebatt fokuserte hun på at økonomi hindrer for mange fra å ta utdanning. Hennes hjertesak er derfor å få studiestøtten på 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Hovdenak sa også at hun er overbevist om at de kan reversere innføringen av skolepenger for studenter utenfør EU/EØS.

Ikke den som var innstilt

Det var en glad og ydmyk nyvalgt studentleder som møtte Universitetsavisa. Hovdenak var i utgangspunktet ikke innstillt av valgkomiteen.

- Jeg er veldig takknemlig over tilliten jeg har fått av landsmøtet. Det er veldig stort, sa Hovdenak. 

Fakta

Arbeidsutvalget i NSO 2023-2024

Leder: Kaja Ingdal Hovdenak

Alder: 24 år

Studerer ved Universitetet i Bergen og kommer fra Ås. 

Nestleder: Elida Linnea Slettum

Alder: 23 år

Studerer ved Universitetet i Bergen og kommer fra Notodden

Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: Harald Bolstad Evensen

Alder: 23 år

Studerer ved Universitetet i Sørøst-Norge og kommer fra Tromsø

Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig: Maiken Køien Andersen

Alder: 22 år

Studerer ved Universitetet i Agder og kommer fra Engerdal

Velferds- og likestillingsansvarlig: Signe Næss Røtvold 

Alder: 24 år

Studerer ved Universitetet i Oslo og kommer fra Mo i Rana

Internasjonalt ansvarlig: Nora Rymoen Houidi

Alder: 23 år

Studerer ved Universitetet i Sørøst-Norge og kommer fra Moss

Å være norske studenters fremste leder er noe hun tar på stort alvor. Hovdenak ser fram til å jobbe for en bedre hverdag for studentene.

- Det er noe som har motivert meg til å ta fatt på dette vervet, sa hun.

Blant Hovdenaks kjernesaker er å koble studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Hun mener det ikke er en hindring at Norge nå er inne i en dyrtid. 

- Vi trenger endring og må kreve bedre rammevilkår. Studiestøtten må knyttes til folketrygden slik at vi slipper å kjempe den samme kampen hvert år, sa hun.

Hovdenak gleder seg til å ta ansvar på vegne av norske studenter.

Tror på reversering av skolepenger

Tidligere på landsmøtet var fortalte Hovdenak til forsamlingen at hun var sikker på det var mulig å få regjeringen til å reversere skolepenger for studenter utenfor EU og EØS. 

- Det var ingen av de som vedtok skolepenger som argumenterte mot det generelle prinsippet om gratis utdanning. Sånn jeg ser den saken handlet det om et budsjettkutt. Når vi kommer ut av den verste dyrtiden, har jeg tro på at dette er noe de er interessert i å reversere, sa Hovdenak.

 

Gammel og ny leder. Hovdenak tar over for Oline Sæther i juni.

Ivaretar norske studenter

NSO er en nasjonal interesseorganisasjon for 33 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler. I helgen samles i underkant av 200 delegater fra alle medlemslagene ved ulike universitet og høyskoler i Norge.

Ifølge deres hjemmeside skal organisasjonen skal ivareta og fremme studenters interesser og rettigheter, fremme engasjement for fremme engasjement for nasjonale og internasjonale utdanningssaker blant studentene samt å representere sine medlemslag. 

Begynte tidlig å engasjere seg

24- åringen fra Ås tar en bachelor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Det siste året har hun også ledet studentparlamentet ved UiB. Før valget fortalte hun til Universitetsavisa at hun startet tidlig å engasjere seg i studentfrivilligheten.

Hovdenak danket ut to motkandidater og fikk stående applaus da hun tok til podiet for første gang som påtroppende leder i Norsk studentorganisasjon.

- Da jeg begynte som student visste lite om hva jeg skulle gjøre i det som ble kalt «den beste tiden i livet». Da engasjerte jeg meg i både studentradio, studentbar og fagutvalg, fortalte hun. 

I tillegg til å være leder for studentparlamentet ved UiB, sitter hun også i internasjonal komité i NSO og er hovedstyremedlem i ANSA. Hun tror endringer i universitets- og høyskolesektoren vil ha en direkte innvirkning på hvordan det er å være student i Norge. 

- Vi vil blant annet få et nytt system for både opptak og finansiering. Det vil direkte kunne endre hvordan det er å være student i dag. Å få utdanning i Norge skal være en selvfølge, sa Hovdenak.

Kun NSO kan være tydelig på hva studenter mener

Hun er imidlertid bekymret for at økonomiske hindringer setter en stopper mange som ønsker å ta høyere utdanning. Som leder av NSO, ønsker Hovdenak derfor å jobbe for å fremme NSO sin politikk inn i partiprogram. 

- Noe av det viktigste vi jobber med er å være tydelige på hva studentene i Norge mener. Ingen andre enn NSO kan ta den rollen, sa hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.