Lokalvalg 2023

Her kan du stemme mellom forelesninger

Flere valglokaler åpnet mandag. For NTNUere er det nå mange muligheter for å forhåndsstemme. 

Her stemmer Baste Brynsrud, med en konvolutt som skal sendes til Oslo. Valgfunksjonær Jon Stene (til venstre) holder oppsyn med stemmingen.
Publisert Sist oppdatert

- Vent litte grann, det er bare ett minutt igjen, utbryter valgfunksjonær Jon Stene mens han stopper noen overivrige studenter på vei inn til valgbodene. 

Fakta

Kommunestyre- og fylkestingsvalget

    • Norske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, som er eller har vært folkeregistrert i Norge, kan stemme.
    • Utenlandske statsborgere som har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de siste tre årene før valgdagen 11. september kan også stemme ved valget.
    • Statsborgere i andre nordiske land kan stemme om de har vært registrert bosatt i Norge senest 30. juni i år. 
    • Du behøver ikke å ha med deg valgkortet til stemmelokalet. Det eneste man trenger er gyldig legitimasjon, som betyr pass, bankkort med bilde, nasjonalt ID-kort eller førerkort.

Kilde: valg.no

Mandag formiddag klokken ti åpnet valglokalet for kommunestyre- og fylkestingsvalget i Elektrobygget på Gløshaugen. Samtidig åpnet det valglokaler på NTNU Dragvoll og på Kunnskapssenteret på St. Olavs hospital. 

Les mer om hvor og hvordan du kan forhåndsstemme nederst i saken.    

Bruker å ha lange køer

- Her kan man avgi stemme for hele landet, også sender vi det videre. Men det gjelder bare fram til neste fredag, da stenger vi her. Under selve valget må man stemme i hjemkommunen, sier Stene.

Valgfunksjonærene gjør seg klare til oppstart mandag klokken ti. - Det går litt tregere med registrering i starten, men vi kommer fort inn i det sier valgfunksjonær Jon Stene (til høyre).

Han har vært til stede på valglokalet på Gløshaugen ved flere valg, og forteller at det er noe vitenskapelig personell som bruker å benytte seg av forhåndsstemmingen.

- Men i hovedsak er det studenter. Veldig mye studenter. Vi bruker å ha lange køer her, spesielt de siste to-tre dagene, sier han.

- Passet seg fint i dag

Student Baste Brynsrud var en av de som ventet på at lokalet skulle åpne. 

- Det var egentlig tilfeldig at det ble i dag, jeg visste ikke at det var nå de åpna, sier han. 

Det er rolig på Elektrobygget i det valglokalet åpner. Baste Brynsrud er klar for å gå inn i båsen og avgi sin stemme.

Baste, som skal stemme i Oslo, så ingen grunn til å vente med å stemme. 

- Det er greit å bli ferdig med det, er det ikke? Jeg hadde bestemt meg på forhånd for hva jeg skulle stemme. Jeg føler meg relativt oppdatert, og har ikke behov for å vente til valgdagen, sier han.

Han har basert beslutningen sin på flere kilder. 

- Jeg har lest partiprogrammer, og fulgt med i media om hva de forskjellige partiene mener. Også har jeg tatt valgomat både på NRK og VG, og latt det veilede i tillegg. 

Hans Kristian Hommersand var en av de aller første som fikk avgitt stemme. 

- Det passet seg bare fint i dag, forklarer han. 

Hans Kristian Hommersand var blant de første som stemte ved valglokalet på Gløshaugen.

Slik kan du forhåndsstemme

Det er mulig å forhåndsstemme i kommunestyre- og fylkestingsvalget fram til 8. september, og man kan stemme i valglokaler over hele landet. Du trenger ikke ta med valgkort, men husk å ta med legitimasjon.  Etter 8. september kan man kun stemme i kommunen man er folkeregistrert i. 

Fra 28. august kan studenter ved NTNU i Trondheim - men også alle andre med stemmerett - stemme på Gløshaugen (i Elektrobygget) og på Dragvoll (Inngang A). Begge lokalene vil være åpne mandag til fredag fra klokken 10 til 17. Det vil også være en valgbod utenfor Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital, åpen 10 til 18 mandag til fredag. 

Studentene ved Dronning Mauds Minne Høgskole kan blant annet stemme ved Sirkus shopping, IKEA og City Lade fra 28. august. 

Du kan også stemme på Torvet, Solsiden og City Syd, samt på folkebibliotekene. En oversikt over alle valglokalene med åpningstider finnes på Trondheim kommunes nettsider. 

NTNU i Ålesund vil ha åpne valglokaler for forhåndsstemming tirsdag 29. og onsdag 30. august, fra klokken 11 til 15. 

NTNU i Gjøvik vil ha åpne valglokaler tirsdag 5. og onsdag 6. september, fra klokken 10 –til 14. Det vil være valgboder både ved studenttorget og bokhandelen i bygg G. 

Allerede 10.15, et kvarter etter at valglokalet åpnet, var det dannet kø for å få forhåndstemme på Elektrobygget.