Mann i 20-årene siktet for drapsforsøk etter UiO-knivstikking

To lærere ble skadd i en knivepisode på et bygg som tilhører Universitetet i Oslo.

Rektor Svein Stølen fotografert ved en tidligere anledning. Han sier han ikke kan minnes en lignende hendelse ved universitetet.
Rektor Svein Stølen fotografert ved en tidligere anledning. Han sier han ikke kan minnes en lignende hendelse ved universitetet.
Publisert Sist oppdatert

Mannen i 20-årene som er siktet etter knivstikkingen på Majorstuen, nekter straffskyld for drapsforsøk. Det opplyser hans forsvarer, advokat Petar Sekulic, til Dagbladet etter å ha snakket med mannen seint torsdag kveld.

Politiet har tidligere sagt at mannen knytter seg til handlingen

– Vi har en formening om hendelsesforløpet og har gjennomført innledende avhør, uten at jeg vil gå i detalj på disse, opplyste krimleder Morten Karlhagen i Oslo-politiet til NTB torsdag kveld.

Rykket ut torsdag ettermiddag

Politi og ambulanse rykket torsdag ettermiddag ut til Majorstua i Oslo hvor det var meldt en voldshendelse med kniv inne i ett bygg tilknyttet Universitetet i Oslo (UiO). Dette ble først meldt av politiet på X, tidligere Twitter, klokken 15.50. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 15.23.

Ifølge Dagbladet var utrykningen til bygget Statens Arbeidsmiljøinstitutt på Majorstua. Bygget har undervisningslokaler for flere avdelinger tilknyttet UiO.

- Den ene av de skadde blir betegnet av oss som kritisk og blir kjørt til Ullevål sykehus, videre undersøkelser vise om det er riktig betegnelse, sa innsatslederen fra helsevesenet til pressen på stedet.

- Den andre skadede er betegnet som lettere skadet og kjørt til kommunal legevakt, legger han til.

Den læreren som først ble betegnet som kritisk skadd var torsdag kveld utenfor livsfare. 

Gjerningsperson i 20-årene

Operasjonsleder Tor Gulbrandsen opplyste til VG at gjerningspersonen har en relasjon til UiO-bygget. Gjerningspersonen er i 20-årene, ifølge operasjonslederen.

Da politiet ankom hadde allerede personer på stedet tatt kontroll over gjerningsmannen, som var rolig da nødetatene ankom. 

- Det jobbes nå på stedet med forskjellige etterforskningsskritt som vitneforklaringer og sporsikring, skrev politiet på X . 

To kniver ble tatt i beslag av politiet på gjerningsstedet. 

Borch: – Rystende og svært trist

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) sier til NTB at knivhendelsen ved UiO på Majorstuen er rystende og svært trist.

- Det er en forferdelig hendelse som har skjedd på Universitetet i Oslo i dag. Mine tanker går til de rammede, deres pårørende og de som er berørt av hendelsen. At noe slikt kan skje på et av våre universiteter er rystende og svært trist. Jeg har snakket med rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, for å uttrykke min sterke medfølelse i en krevende situasjon, sier Borch til NTB.

UiO jobber nå for å ivareta berørte, studenter og ansatte på en best mulig måte, opplyser Borch videre.

- Dersom de har behov for støtte fra Kunnskapsdepartementet, vil vi gjøre det vi kan for å bistå, sier hun.

Statsråd Sandra Borch under en tidligere pressekonferanse ved NTNU.
Statsråd Sandra Borch under en tidligere pressekonferanse ved NTNU.

- Viktig å trygge studentene, sier rektor

Rektor ved UiO Svein Stølen har kommentert hendelsen overfor NTB.

- Det som har skjedd er virkelig trist og vanskelig. Vår oppgave blir hovedsakelig å ta vare på alle som er berørt av det som har skjedd, sier Stølen.

Rektoren kan ikke huske at det har skjedd lignende hendelser ved universitetet tidligere.

- Her og nå kan jeg ikke huske at det har skjedd noe lignende her før. Derfor blir det viktig for oss å trygge studentene på at UiO er en trygg plass å studere. Vi vil åpne mulighetene for at de som ønsker det skal kunne få noen å prate med, sier Stølen.

Leder av studentparlamentet ved UiO, Elisabeth Hoksmo Olsen, har uttalt seg til VG.

- Dette er veldig trist. Jeg håper at alle involverte blir ivaretatt og får den hjelpen de trenger, sier Olsen.