NTNU-studenter gikk videre til MGP-finalen i Trondheim

Jazzbandet Swing´it sikret seg finaleplass til MGP-finalen i Trondheim under lørdagens andre delfinale i MGP.

Denne helga står de på scenen i delfinale to i MGP. Fra venstre: Edvard Knowles, Jan Ivar Ekroll og Håvard Kvam.
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert mandag 23.januar kl. 08:54.

På lørdag stod bandet på scenen i Screen Studios Nydalen sammen med bandet Swing´ it og fremførte låten "Prohibition". De var et av tre artister som under lørdagens delfinale gikk videre til finalen i Trondheim Spektrum 4.februar.

JONE OG Elsie Bay var de to andre bandene/artistene som gikk videre til finalen i Trondheim sammen med Swing´ it .

Jan Ivar Ekroll har store forventninger til MGP.

I midten av november fikk bandet vite at de var tatt ut til å delta i MGP. Ingen av bandmedlemmene har deltatt i MGP før.

Energien til et rockeband

Før delfinalen i Oslo uttalte Ekroll til Universitetsavisa at det er mye som kommer til å skille den kommende opptredenen på direktesendt TV med en vanlig konsert.

- Under en vanlig konsert improviserer vi mye, men det er ikke mulig i løpet av de 3,5 minuttene vi har til rådighet under MGP, da må vi inn i en rask form, sier Ekroll.

Swing´ it er et jazzband som spiller gladjazz. Musikken de spiller er inspirert av 1920-tallets New Orleans-jazz, men bandet har utviklet seg til å bli mer modernisert i uttrykket enn de tidligere var.

– Vi spiller jazzmusikk som ble spilt for hundre år siden, på klubber, bordeller og hemmelige bare, og vi har energien til et rockeband når vi er på scenen, sier Ekroll.

Bandet ønsker å spille musikk som treffer personer i alle aldre, både barn, studenter og eldre, og under deres konserter er det høy dansefaktor.

Bandet lader opp med å covre MGP-klassikere. Her i Rybaks tegn.

Må klare seg uten dansere

Bandet består av sju medlemmer, og siden det kun er lov å ha sju personer på scenen samtidig under delfinalen, må bandet klare seg uten dansere.

– Når vi arrangerer konserter har vi ofte med oss burlesquedansere på scenen, men nå må vi lage koreografien selv og danse selv, forteller Ekroll, som har med seg bandmedlemmene Martin Jarl Velsin, Leif Peter Vilhelm Grahn, Edvard Bondi Knowles, Vebjørn Mamen , Håvard Mathisen Tanner og Håkon Kvam.

Skiller seg ut sjangermessig

Bandet ble dannet i 2014 i Tønsberg, og består av sju unge menn som alle har musikkbakgrunn. Ekroll har selv bachelorgrad i jazz fra NTNU. Det samme har Martin Jarl Velsin, som for tiden er sivilingeniørstudent ved NTNU.

Gruppebilde fra London 2021. Bak fra venstre: Vebjørn Mamen , Jonah Hitchens, Edvard Knowles. Foran fra venstre: Håkon Kvam, Martin Velsin, Jan Ivar Ekroll og Håvard Tanner.

Sjangermessige fagfolk seg fra de øvrige deltakerne i årets MGP- finale i Norge, og de har mange kjente fjes å konkurrere mot. Ulrikke Brandstorp som ble frarøvet finalen i den internasjonale finalen i 2020 som følge av korona, deltar i år.

– Under den første pressekonferansen merket vi oss at enkelte fikk mer oppmerksomhet enn andre, og vi skaffet selv oppmerksomhet ved å stille oss opp med instrumenter og starte å spille, sier Ekroll.

Temafester inspirert av 1920-tallet

I motsetning til mange av de andre deltakerne stiller bandet uten management, og de fikser alt selv. Ulikt mange andre band er også allsidige når det kommer til instrumenter de spiller på.

Paris november 2022: Her er hele bandet og dansere samlet. Bakerst fra venstre: Håkon Kvam, Jan Ivar Ekroll, Martin Velsin, Håvard Tanner, og tre kvinnelige dansere fra troppen Satin Dollz. Rekken foran: Patrick Williams (ikke med på MGP), Edvard Knowles, Jonah Hitchens (ikke med, men låtskriver), Vebjørn Mamen. I fanget deres ligger en dame som heter Chanelle De Mai.

Ekroll spiller selv piano, trompet, og synger.

Swing´ it er kjent for å lage god stemning på scenen, og under konsertene deres er det vanlig at folk danser mye. I tillegg til å spille konserter arrangerer bandet såkalte «prohibitions», som er en slags temafest der publikum i likhet med bandet kler seg ut i 1920-tallsinspirerte kostymer i Great Gatsby-stil.

Ekroll at de kan nå inn til publikum ved å lage god stemning på scenen.