Senterpartiet snur

Ingen egen høyskole på Nesna

Til tross for tydelige løfter i Senterpartiets partiprogram og forsikringene fra partileder Trygve Slagsvold Vedum, blir det ikke noen egen, selvstendig høyskole på Nesna.

Høyskoleutdanningen på Nesna blir fortsatt liggende under Nord universitet - til tross for Senterpartiets løfter, og til tross for sterke protester lokalt.
Høyskoleutdanningen på Nesna blir fortsatt liggende under Nord universitet - til tross for Senterpartiets løfter, og til tross for sterke protester lokalt.
Publisert Sist oppdatert

Det melder VG onsdag formiddag. Statsråd Ola Borten Moe sier til avisa at regjeringen har valgt en løsning som innebærer at det skal utlyses studieplasser innen lærerutdanning og førskolelærerutdanning til kommende vår, og at studiene vil starte neste høst.

– Nesna fortsetter som en del av Nord universitet. Nord universitet vil lyse ut studieplassene, organisere tilbudet og det er Nord universitet sine lærerkrefter og faglige system som skal ivareta dette, sier Borten Moe til avisa.

Helgelandsrådet, som har arbeidet for en reetablering av Høgskolen på Nesna, har ant noe slikt komme – i et brev til Utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget datert 26. november påpeker de at formuleringen i Hurdalsplattformen «Reetablere ein fullverdig høgare utdanningsinstitusjon på Nesna» i Regjeringens tilleggsproposisjon var erstattet med setningsleddet «videreføring av et lærested på Nesna i 2022.»

Meldingen fra statsråden får Jenny Myklebust, leder for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland til å tenne på alle pluggene.

- Jeg opplever at vi blir lurt på nytt, og at Hurdalsplattformen ikke er verdt papiret den er skrevet på. Vi føler oss brukt. Det står i Hurdalsplatformen man skal gjenskap en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon, det noe helt annet enn å være underlagt Nord universitet, sier hun til VG.

Ola Borten Moe karakteriserer imidlertid beslutningen som en hundre prosents måloppnåelse.

- Nå vil jeg oppfordre alle til å se framover, sier Borten Moe til VG.