Innsats innen økologi gjorde Moen til ridder

Professor Asbjørn Moen ved NTNU Vitenskapsmuseet mottok ordensinsignier diplom mandag kveld, som synlige tegn på sin nyervervede status som Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden.

Publisert Sist oppdatert

H.M. Kongen har utnevnt professor Asbjørn Moen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats innen økologi og naturvern. Mandag 8. september fikk han overrakt dekorasjonen av assisterende fylkesmann Brit Skjelbred. Det skjedde under et arrangement på Britannia Hotel, med direktør Reidar Andersen ved NTNU Vitenskapsmuseet som vertskap.

I nominasjonen av Moen heter det det at han ble ansatt i den første stillingen ved noe universitet i Norge der naturvern ble trukket sentralt inn i fagprofilen. "Stillingen var begrunnet i behovet for biologisk medvirkning i det offentlige naturvernarbeidet. Moen har ledet mer enn 100 prosjekter hvor blant annet utvikling av gode metoder i naturvernarbeidet, kartlegging av naturressurser og økt kunnskap om naturtyper, samfunn og arter, har vært viktige mål. Både universitetssektoren, norsk natur- og landbruksforvaltning, skoleverket og allmennheten har hatt stor glede og nytte av hans bidrag til kunnskapen om norsk natur".

Museumsdirektør Reidar Andersen medvirket til nominasjonen av Asbjørn Moen, og uttalte at professorens ambisjon om å kombinere forskning, kompetanseutvikling og brukerretta formidling innenfor økologi har vært en suksess.

"Gjennom flere tiår har han vært med på å ivareta universitetets mål om samfunnskontakt og «nytte» på en profesjonell og faglig sterk måte. Når noen blir på en arbeidsplass i nesten 50 år, må vel det være et bevis på at en trives og ser at en virkelig har en misjon. Det er vi også stolte over i dag", sa Andersen da utnevnelsen ble kjent.

Den nyslåtte ridderen selv var mest opptatt med å dele æren med kollegene:

- Jeg ser på denne prisen som en honnør til oss som har arbeidet innen fagområdet økologi og naturvern ved NTNU Vitenskapsmuseet de siste 45 åra, uttalte professor Asbjørn Moen.