NTNUere stakk med energipriser

Tankesmia Grønn Fase priser gode idéer som kan bidra til å løse energi- og klimautfordringer, og i år er det kåret to vinnere fra NTNU.

Publisert Sist oppdatert

PhD-kandidat Tor Haakon Bakken ved Institutt for vann- og miljøteknikk og CEDREN har vunnet Grønn Fase sin energipris 2014 for en idé om gjenvinning av energi fra varmt spillvann.

Også masterstudentene Even H. Larsen og Guro Seim som står bak spinoff-selskapet Morpho Solar er hedret med en sjekk på 50 000 kroner.

Prisen ble delt ut av olje- og energiminister Tord Lien under avslutningen av årets NorRen, Norsk sommerskole for fornybar energi.

Larsen og Seim studerer ved NTNUs entreprenørskole, og har utviklet en solgrill, som allerede er på kommersialiseringsstadiet.

Siden opprettelsen av Grønn Fase i 2009, har det annen hvert år blitt delt ut en pris for den beste idé/konsept/prosjektskisse innenfor miljø- og klimavennlig energi. Den overordnede oppgaven som tankesmia søker å løse er: Hvordan Norge kan bidra med teknologi for å løse energi- og klimautfordringene.

I et intervju på IVMs hjemmeside forteller Tor Haakon Bakken at hans idé baserer seg på den nærmest banale observasjonen at vi bokstavelig talt skyller ut masse energi gjennom varmt vann i hver eneste husholdning i Norge. Dette kan vi heller ta vare på og gjenbruke. Grunnet vannets høye varmekapasitet er dette egentlig energi i ganske konsentrert form som vi ikke burde sende rett ut av husene våre.

- Ideen går ut på å ta vare på energien i spillvannet før det når det kommunale avløpssystemet og avkjøles gjennom sammenblanding med overvann og vann fra grunnen. Jeg foreslår å utvikle et system som automatisk skiller varmt fra kaldt vann i avløpssystemet i huset, forteller Bakken.