Stipendiater fikk prestisje-stipend

NTNU-stipendiatene Brage Knudsen og Bjarne Grimstad har fått 20 000 dollar hver i stipend fra datagiganten IBM. Det betyr at de produserer attraktiv kunnskap for et av verdens tyngste kommersielle forskningsmiljø.

Publisert Sist oppdatert

- En artig anerkjennelse å få, og en svært positiv overraskelse. Dette gir oss mulighet til videre samarbeid med selskapet, sier Brage Knudsen om IBM PhD Scholarship Award 2012.

De to er stipendiater ved Institutt for teknisk kybernetikk, og knyttet til Senter for integrerte operasjoner (IO-senteret), som er ett av NTNUs Senter for forskningsdrevet Innovasjon (SFI).

Drive forskningen videre

Knudsens felt er optimering av skifergassproduksjon, mens Bjarne Grimstad jobber med optimalisering innenfor det som kalles Reservoir Management. De tilhører to ulike prosjekt men har felles berøringspunkter. Det handler om modellering, regulering og matematisk optimering, og innen metodeverket jobber de ganske likt, forklarer Knudsen.

- Hva stipendpengene skal brukes til, er ikke helt bestemt ennå. Men midlene gir muligheter til å drive forskningen fremover, kanskje åpner det også for opphold eller en form for internship i IBM, sier Knudsen.

Han har en medveileder i petroleumsteknologi ved IBM Watson Research Center utenfor New York, og har nå sikret seg en ekstramulighet til å reise både dit og på konferanser i stipendiatperioden.

Instituttet har hatt et samarbeid med dette senteret i flere år, med forskerutveksling begge veier og gjennom felles publisering.

Helt i toppen

De to stipendiatenes veileder, professor Bjarne Foss, mener stipendene er et godt eksempel på at NTNU hevder seg i toppen internasjonalt. Da selskapet rettet en henvendelse, var det Foss som foreslo Knudsen og Grimstad. Han understreker at de to har nådd helt opp i en krevende, global konkurranse.

- I Norge er vi opptatt av at næringslivet vårt skal jobbe internasjonalt. Det gjør vi også, men med andre kontakter som er utfyllende til industrien. Dette er viktig. Disse stipendene viser at vi hevder oss i toppen av de tyngste, kommersielle forskningsmiljøene, sier Foss, som også sitter i NTNUs styre.

Nyskapende - og verdiskapende

IBM har over 400 000 ansatte, og i alt ni forskningslaber over hele verden. Foruten Watson-senteret, har Institutt for teknisk kybernetikk også et samarbeid med et tilsvarende senter i Rio.

- Disse sentrene jobber relativt fritt, de er åpne, dyktige og absolutt fullt på høyde med de beste internasjonale forskningsmiljøene, sier Foss.

IBM Ph.D. Fellowship Awards Program retter seg mot stipendiater som jobber med problemstillinger selskapet har spesiell interesse av. Stikkord: Nyskapende software, nye datamaskiner, nye teknologier – alt med potensiale for verdiskaping.