Studentjuks i Australia

Utenlandske studenter ved australske universitet oversvømmes av tilbud om å kjøpe essays på Internett. Mange blir fristet til å jukse, men blir også selv lurt.

Publisert Sist oppdatert

Den australske avisa The Age har snakket med studenter som forteller at de kjøpte essays etter å ha besøkt kinesisk-språklige internettsider. Bedriftene tilbyr sine tjenester via sosiale medier og skal være en godt kjent «hemmelighet» blant de internasjonale studentene.

LES OGSÅ: Uni cheats buy work in cyberspace

Bruker sosiale medier

Avisa har kartlagt flere firma som tilbyr å skrive essays for både ferske og viderekomne studenter.

Disse virksomhetene kommer i kontakt med studentene ved å annonsere på sosiale medier, blant annet Weibo, QQ og MSN. Et firma oppgir at det koster mellom 1000 og 1500 norske kroner å kjøpe et essay på 1000 ord.

Dårlig kvalitet

En student forteller at hun ble truet til å betale da hun nektet å kjøpe et essay som ikke holdt mål. Hun valgte å kjøpe et ferdigsnekret essay fordi hun fryktet at hun ikke ville greie å ferdigstille eget arbeid i tide.

Hun opplyser at minst fem andre studenter kjøpte slike oppdrag på nettet, og at oppgavene ble innlevert som eget arbeid.

- Jeg fant ei annonse om hjelp til å skrive essays på ei oppslagstavle på universitetet. Jeg sendte dem en epost og ble veldig forbauset da de svarte på kinesisk. Jeg antok at mange kinesisk-språklige studenter benytter seg av denne tjenesten, sier hun til The Age.

Det essayet hun kjøpte var så dårlig skrevet at hun likevel foretrakk å skrive sitt eget. Da hun henvendte seg til det Hong Kong-baserte firmaet og nektet å betale, truet de med å fortelle universitetet at hun hadde prøvd å jukse.

- Jeg betalte over 200 australske dollar (1200 kroner) for jobben. Det essayet jeg mottok kom to dager før innleveringsfristen gikk ut. Det var virkelig søppel. Det var på grunnskolenivå og holdt ikke universitetsstandard, sier hun.

Plagiering

Hun forteller at essayet plagierer akademisk arbeid som er søkbart på Internett.

Avisa skriver at mange universitet benytter seg av verktøy som avslører plagiering. Enkelte av firmaene garanterer imidlertid at det arbeidet de selger ikke vil bli avslørt av slike plagierings-tester.

Deakin University, som blant annet holder til i Melbourne, nekter å kommentere påstandene om at et stort antall av deres studenter tidligere i år ble tatt i slikt juks. De hadde levert inn oppgaver som ikke var deres eget arbeid.

Universitet sier til The Age at plagiering er noe alle universitet strever med og at dette er et privat anliggende mellom student og universitet. Jukset kan bli straffet med alt fra en advarsel til at universitetsgraden ikke blir godkjent.