PST får kritikk for «et forhold» som gjelder Eikrem-saken

Stortingets overvåkningsorgan retter kritikk mot PST. PST vil ikke at opplysninger om kritikken skal gjøres kjent.

Øyvind Eikrem ønsket å få vite om det var noen saker registrert på ham i PST. Det var det.
Publisert Sist oppdatert

Det skriver Khrono.

EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjeneste, har undersøkt om Øyvind Eikrem har vært «gjenstand for urett fra EOS-tjenestene».

Utvalget retter kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste i denne sammenhengen. Men PST nekter utvalget å fortelle hva denne kritikken handler om.

Det var Eikrem selv som sendte brev til EOS-utvalget for å få vite om det var noen saker registrert på ham. Konklusjonen ble, ifølge et brev Khrono har fått tilgang på: «Utvalgets undersøkelser i PST har avdekket et forhold som har gitt grunn til å rette kritikk mot tjenesten».

EOS-utvalget har foreslått overfor PST å avgradere enkelte opplysninger om utvalgets kritikk, men dette ble ikke tatt til følge av PST. Dermed er saken avsluttet, ifølge EOS-utvalget.

Jurist Ingvild Bruce, som har forsket på sikkerhets- og etterretningstjenester, sier til Khrono at det vanligste er at EOS-tjenestene tillater nedgradering av en begrenset mengde informasjon som i alle fall gir klageren et visst inntrykk av hva kritikken gjelder.

De fleste klagene EOS-utvalget mottar resulterer ikke i kritikk mot tjenestene.

Øyvind Eikrem selv kommenterer til Khrono:

– Jeg har vel ikke engang fått en parkeringsbot de siste 15 årene, men i vår tid er det muligens tilstrekkelig å ha «antistatlige meninger» for å bli overvåket?

Han sier også at informasjonen innbyr til interessante perspektiver om hvordan dette har kommet i stand og hvilke aktører som har vært involvert.