Beste student i 2021

Jon ble kåret til NTNUs beste sivilingeniørstudent

Han gikk ut fra NTNU med bare én B og resten A-er på vitnemålet.

Jon Aaby Møretrø, til venstre i bildet, sammen med veileder Alexandros Asimakopoulos.
Jon Aaby Møretrø, til venstre i bildet, sammen med veileder Alexandros Asimakopoulos.
Publisert

Vårsemesteret 2021 fullførte Aaby Møretrø studieprogrammet: «Industriell kjemi og bioteknologi» med imponerende resultater å vise til.

Tidligere denne uka deltok han på en markering ved NTNU, der han mottok et verk av den kjente kunstneren Sverre Bjertnæs, og 52 000 kroner fra Winnie og Ragnar Mathisens Høgskolefond.

- Overraskende å motta prisen

Hvert år deler prisen ut til den beste avgangseleven ved sivilingeniør - eller sivilarkitektutdanningen ved NTNU.

- Det var veldig hyggelig og overraskende å motta prisen, først og fremst fordi kåringen fant sted så lenge etter uteksamineringen, og fordi jeg ikke visste at prisen fantes, forteller Aaby Møretrø.

- Hvordan har du klart å oppnå disse resultatene?

Jon Aaby Møretrø utelukker ikke at han en dag skal ta en doktorgrad, men akkurat nå har han utfordringer nok i den nye jobben.
Jon Aaby Møretrø utelukker ikke at han en dag skal ta en doktorgrad, men akkurat nå har han utfordringer nok i den nye jobben.

– Jeg er ganske allsidig med stor bredde i interesser. Studiet består av en god blanding av ulike fagfelt, og det passer meg bra, sier han.

Mister ikke motivasjonen, men går videre

Prisvinnerens veileder, førsteamanuensis Alexandros Asimakopoulos, beskriver sin tidligere student som hardtarbeidende og presis.

– Av alle de 70 masterstudentene jeg har veiledet siden 2017, er Jons oppgave blant topp tre. Jon er en god lagspiller og hvis han gjør feil mister han ikke motivasjonen og gir opp, han fortsetter bare videre, sier Asimakopoulos.

Aaby Møretrø skrev masteroppgave om flammehemmere i avløpsvann i Trondheim, og oppgaven har tittelen:

Forekomst av bromerte og organofosfat flammehemmere i norsk avløpsvann

Utviklet metode for å måle miljøgifter

Vi omgir oss med miljøgifter som kommer fra elektronikk, klær og tekstiler. I oppgaven ønsket han å finne en god metode for å måle hvor stor konsentrasjonen av flammehemmere er i avløpsvann.

– Mange av miljøgiftene som tidligere var i klær og elektronikk er ulovlig i dag, og de har blitt erstattet av nye stoffer. Dessverre vet vi lite om konsekvensene disse stoffene har for miljøet eller mennesker, forteller Aaby Møretrø.

Jon Aaby Møretrø fikk forsyne seg av kaka først
Jon Aaby Møretrø fikk forsyne seg av kaka først

Etter avlagt mastergrad fikk han jobbe på forskningssenteret til Norsk Hydro, som ligger ved Sunndal metallverk, Europas største og mest moderne anlegg for produksjon av primæraluminium.

Ved forskningssenteret jobber han med å utvikle legeringer med beste mulige egenskaper, som ikke korroderer, og som kan lages med resirkulert metall.

Legeringene han utvikler skal blant annet benyttes i bilindustrien.

Nytt liv som arbeidstaker

- Hvordan har det vært å gå fra å være student til å jobbe?

- Det har vært vanskelig. Det er et nytt fagfelt jeg skal sette meg inn i, men de gode rutinene jeg hadde som student kommer godt med i den nye jobben. Men det er klart, den fleksibiliteten man hadde som student, i form av å være herre over egen tid, den får man ikke tilbake i arbeidslivet, sier Aaby Møretrø.