- Jeg har aldri omtalt Ocean Space Centre som jålete og dekadent

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum svarer Frps Sivert Bjørnstad og utdyper hvilke prosjekter han mente var dekadente og jålete.

Trygve Slagsvold Vedum svarer på et skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad. Bildet er fra en tidligere anledning.
Trygve Slagsvold Vedum svarer på et skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad. Bildet er fra en tidligere anledning.
Publisert

Finansminister og leder i Senterparitet Trygve Slagsvold Vedum fikk kritikk etter å ha brukt ordene dekadent og jålete i sammenheng med kutt i flere store byggeprosjekt som kom med regjeringens forslag til revidert statsbudsjett.

Vedums statssekretær presiserte overfor Adressa at det ikke var OSC eller NTNU han snakket om da han brukte de ordene.

- Det var nytt regjeringskvartal finansministeren omtalte som «jålete og dekadent», ikke Ocean Space Centre eller NTNU Campussamling, skrev statssekretær Lars Vangen (Sp) i svar til Adresseavisen.

Nå utdyper Vedum i et svar til Frp-politiker Sivert Bjørnstad, som stilte følgende skriftlige spørsmål til statsråden:

«Finansministeren uttaler til nrk.no at blant annet Ocean Space Centre er "jålete og dekadent." Hva er det konkret som er jålete og dekadent med Ocean Space Centre i statsrådens øyne?»

Khrono omtalte tidligere saken.

- Regjeringen vil satse på Ocean Space Centre

Vedum svarer som sin statssekretær at tolkningen er misforstått.

«Premisset for spørsmålet er en feillesing av NRKs artikkel. Jeg er opptatt av at «vi kutter det jeg vil kalle dekadente og jålete prosjekter», der regjeringskvartalet er det mest åpenbare. Ocean Space Centre er ikke blant prosjektene som foreslås kuttet, men det foreslås utsatt. Min kommentar var således ikke rettet mot dette prosjektet.»

Videre presiserer han igjen at regjeringen ønsker senteret.

«I Hurdalserklæringen framgår det at regjeringen vil satse på Ocean Space Centre. Senteret skal bidra til verdiskaping for Norge gjennom konkurransedyktige og framtidsrettede norske havromsnæringer.»

Skylder på forrige regjering og materialkostnader

Vedum legger igjen skylden på Solberg-regjeringen for å ha startet for mange prosjekter, som har kostet mer enn forespeilet.

«Vi kutter, nedskalerer og vurderer kutt og nedskalering i en rekke byggeprosjekter for å sikre at skattebetalerne får mest mulig igjen for pengene. Det mener jeg det er riktig at vi gjør nå, og det mener jeg det er riktig å kritisere Høyre/FRP-regjeringen for ikke å ha gjort.»

Videre trekker han opp høye materialkostnader.

«Økte materialkostnader og derved usikkerhet rundt prosjektets økonomiske rammer gjør seg i stor grad gjeldende for Ocean Space Center. Dette har gjort at regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett har foreslått å utsette prosjektet til senest 2025.»

- Representanten fra Frp er mest opptatt av hvilke ord som brukes

Han skriver at regjeringens mål nå er få mest mulig for pengene.

«Jeg registrerer at representanten fra Frp er mest opptatt av hvilke ord som brukes, og at han bevist eller ubevist bruker ordene jåleri og dekadent til Ocean Space Centre. Jeg har aldri omtalt prosjektet med de ordene, men har derimot vært sterkt kritisk til deler av pengebruken knyttet til nytt r-kvartal.»