Asheim om studentlederes reaksjoner: - Umusikalsk

- Jeg tror studentene skal tenke gjennom hvor musikalsk reaksjonene deres er med tanke på hvor mange mennesker som har så store utfordringer, sier minister Henrik Asheim om studentlederes karakteristikker av Regjeringens krisepakke til studenter i pengetrøbbel.

. Det er greit at mange vil ha mer, men nå må vi se hvilken situasjon resten av samfunnet befinner seg i, sier Henrik Asheim
Publisert Sist oppdatert

Statsråd Asheim signaliserer en viss forbløffelse over den negative reaksjonen Regjeringens krisepakke til studentene møtes med fra lederhold i studentorganisasjonene.

LES OGSÅ: - Utrolig skuffende

- Dette er overraskende, for å være helt ærlig. Dette er en ordning vi har jobbet på spreng for å få på plass svært raskt. Det at vi har fått på plass både utvidelse av søknadsfristen, utbetale hele studielånet i april og tilbyr ekstralån for dem som trenger det, utgjør en god pakke som gir god forutsigbarhet for studentene fram mot sommeren.

- Studentene får penger nå

- I oppropet som NSO sto i spissen for advares det mot å tilby en pakke som ikke inkluderer friske penger, men hvor ekstra midler kommer i form av lån?

- De får penger nå. De etterspør at lånet omgjøres til stipend i ettertid. Det vil jo ikke ha noen betydning nå, kun merkes på størrelsen på studielånet i ettertid, påpeker Asheim.

Dersom man tar 26 000 ekstra i studielån vil det utgjøre 145 kroner i øktelåneutgifter i måneden, en ikke veldig stor sum penger, framholder han.

- Det som har vært viktig for meg her er å svare på ropet fra studentene og gjøre penger tilgjengelig nå – ikke å bruke et sted mellom 1 og 3 milliarder kroner om noen år for å omgjøre lån til stipender for dem som da trenger det.

Hver tiende er uten arbeid

- Hva synes du om at studentledere går så hardt ut med negative karakteristikker av denne tiltakspakken?

- Jeg har forståelse for at man heller vil ha stipend enn lån. Men jeg tror enkelte studentledere bør tenke igjennom hvor harde ord de mener passer seg her. At man bruker uttrykk som «drittpakke» - jeg tror man gjør vel i å sette ting litt i perspektiv. Vi er i et land med 10,4 prosents arbeidsledighet akkurat nå. Vi har 250 000 mennesker som er permittert, minner Asheim om.

Han viser til at studentene får sin utdanning ved universiteter og høyskoler jobber på spreng for at de skal få fullført og bestått sine eksamener.

- De får månedlige stipend- og låneutbetalinger – og på toppen av dette får de nå tilbud om ekstra lån til Lånekassens gunstige betingelser, minner statsråden om.

- Greit at mange vil ha mer, men ...

Han karakteriserer reaksjonene fra endel studentledere som lite gjennomtenkt.

- Jeg tror studentene skal tenke gjennom hvor musikalsk reaksjonene deres er med tanke på hvor mange mennesker som har så store utfordringer. Det er greit at mange vil ha mer, men nå må vi se hvilken situasjon resten av samfunnet befinner seg i, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.