Lederdebatt NSO:

En av kandidatene vil nedprioritere antallet studentboliger

Lørdag velges ny leder av Norsk Studentorganisasjon. Fredag var det debatt under landsmøtet i Tønsberg.

NSOs landsmøte ble sparket igang med lederdebatt fredag. F.v. kandidatene Kai Steffen Østensen, Ida Austgulen og Håkon Randgaard Mikalsen, samt debattleder Julie Sørlie Paus-Knudsen.
Publisert Sist oppdatert

- Det som kreves er at vi er tydelige på hvor konfliktene er. At vi viser dem frem. Vi kan ikke bare feire vedtakene vi får gjennom.

Det sa Håkon Randgaard Mikalsen da lederdebatten under Norsk Studentorganisasjon (NSO) sitt landsmøte startet i Tønsberg fredag kveld.

I salen satt landsmøtedelegater fra hele landet, på scenen sto de tre kandidatene til ledervervet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Vil nedprioritere studentboliger

- Vi må få frem konfliktene og vise studentene hva som står på spill, fortsatte Mikalsen.

Han er innstilt av en enstemmig valgkomité som ny leder for NSO, men må likevel kjempe mot Kai Steffen Østensen og Ida Austgulen til siste slutt.

Også Marte Øien stilte opprinnelig til valg som leder, men trakk seg tidligere denne uken.

Nesten som for å poengtere dro Mikalsen frem en av studentenes største kampsaker - dekningsgraden på studentboliger.

- Jeg vil nedprioritere antallet studentboliger som bygges. Det hjelper ikke å bygge flere studentboliger så lenge studentene sitter igjen med en større del av regningen. Vi må heller øke støtten til hver boenhet.

Debatten var ment som kandidatenes siste mulighet til å sanke stemmer, selv om en stor del av delegatene allerede virket til å ha bestemt seg for hva de skulle stemme. Det var i hvert fall en stor del som virket mer opptatt av å følge med på telefonen sin enn å følge med på hva organisasjonens neste leder mener.

Lav temperatur

En annen mulig årsak til det manglende engasjementet i salen var kanskje at det hele ble veldig likt. Alle var enige i at en må bygge broer i organisasjonen. Alle var enige i at det må jobbes for at nasjonale vedtak implementeres lokalt. Alle mente lik rett til utdanning er viktig, og at studentene ikke er kunder hos, men eiere av, utdanningsinstitusjonene.

At kandidatene er like er også valgstyret enig i.

- Valgstyret har gitt inntrykk av at det bare er nyanser som skiller kandidatene, sa Marte Øien til UA etter at hun trakk seg som kandidat.

På spørsmål om hvilke verdier de tre ville bringe inn nevnte Østensen raushet, Austgulen takhøyde til å ta vanskelige debatter og Mikalsen det å skape det samfunnet en selv vil være en del av. Nok en gang var de eventuelle forskjellene så små som de kunne bli.

Foretaksmodellen

Først da foretaksmodellen ble tema virket det et lite øyeblikk som om det kunne bli temperatur.

- En ting er hva denne regjeringen lover, men en vet aldri hva den neste kommer til å gjøre. Å innføre en slik modell gjør at vi går bort fra strukturer vi er helt avhengige av, så vi må være på ballen, sa Austgulen.

- Kanskje vi skal gå ut i streik? Gjøre opprør. Hadde vi fått alle studentene til å streike for dette hadde vi nok satt en støkk i politikerne, sa Østensen.

- Vi kan ikke akseptere andres virkelighet. Det er derfor folk har tatt til gatene tidligere også. Men vi må klare å kommunisere dette ut til studentene. Fortelle dem hva som står på spill la Mikalsen til.

Han var også den eneste av de tre som mente at foretaksmodellen vil bli den viktigste saken for NSO det neste året.

- Vi vet ikke om denne modellen vil bli innført, forsvarte Østensen sitt valg om å utelate finansieringsmodeller fra sin topp-én-liste med.

- Det eneste som virker ganske sikkert er at det kommer en mulighetsstudie, la Austgulen til.

Media og ansikt utad

Lederdebatten, eller samtalen mellom lederkandidatene som nok er en mer dekkende beskrivelse, dreide etter hvert over til hva de tre kandidatene selv mener de bringer til torgs fremfor hva de mener. Hvordan ønsker de for eksempel å fremstå i media?

- Som leder skal en fronte organisasjonen og politikken, men samtidig er det viktig å vise at NSO er mer enn bare en leder, sa Austgulen.

Og da er det ikke vanskelig å tenke seg hvordan resten av svarte.

- Jeg vil være en leder som kan svare når media ringer og vil ha en debatt, men samtidig vil jeg også være flink til å trekke frem de flinke fagpersonene vi har i organisasjonen, sa Østensen før Mikalsen fullførte:

- Det er helt essensielt at lederen i NSO er tydelig, men det viktigste er at sakene når ut. Drive med lobbyvirksomhet. Få andre til å tale vår sak også.

Hva skal debatteres?

Men hva er NSOs sak? Hvilke debatter skal NSO ta? Hvilke debatter skal NSO hive seg inn i?

- Landsmøtet bestemmer hvilke debatter det er som skal prioriteres, men det må også være åpning for å kunne ta debatter som ikke handler så direkte om vår studiehverdag, men som har innvirkning på studenter internasjonalt, mente Østensen.

- Vi må for eksempel kunne si noe om hva vi forventer av arbeidsmarkedet etter å ha tatt en utdannelse, eller være med å diskutere bistandspolitikk når vi vet at en av de største problemene på den greske øyen Lesbos etter flyktningkrisen er mangelen på utdanningsmuligheter, la han til før Mikalsen svarte:

- Skal vi spre oss tynt utover taper vi, men vi har mye vi skulle ha sagt. Jeg tror nok likevel vi må fokusere på de områdene hvor NSO har en politikk, sa han.

NSO landsmøte lederdebatt
Håkon Randgaard Mikalsen
Håkon Randgaard Mikalsen
Ida Austgulen NSO debatt
Kai Steffen Østensen