Yngre forskere kjemper for likestilling i akademia

Akademiet for yngre forskere i Norge har sammen med de unge akademiene i Norden og Baltikum laget et felles utspill for likestilling i akademia.
– Det finnes fortsatt store utfordringer innen likestilling, også i akademia, sier Katerini Storeng, leder Akademiet for yngre forskere. 
        
            (Foto: Privat)

– Det finnes fortsatt store utfordringer innen likestilling, også i akademia, sier Katerini Storeng, leder Akademiet for yngre forskere.  Foto: Privat

– Selv om de nordiske landene ofte oppfattes som foregangsland i likestillingsspørsmål, finnes det fortsatt store utfordringer på dette området, også i akademia, sier Katerini Storeng, leder for Akademiet for yngre forskere i Norge, i en pressemelding.

Hun mener det er nødvendig med særskilte tiltak for å oppnå en raskere fremgang i likestillingsarbeidet og for å rette opp den skjeve kjønnsfordelingen på professornivå, i lederposisjoner og i enkelte akademiske disipliner.

– En bedre kjønnsbalanse i akademia vil bidra til et større mangfold i forskningsspørsmål og tilnærminger og slik kunne øke kvaliteten på forskningen, sier Katerini Storeng.

Tiltaksplan

Nå har akademiene for yngre forskere i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Latvia og Litauen gått sammen om et felles utspill. Utspillet inneholder en rekke prioriterte tiltak for alle områder av akademia: rekruttering, forfremmelse, forskningsfinansiering, arbeidsmiljø, mobilitet, vitenskapelige møter og fagfellevurdering. Les utspillet her.

- Vi oppfordrer ledere og beslutningstakere innen akademia og forskningsfinansiering til å iverksette disse tiltakene. Å forbedre den akademiske kulturen og få inn nye perspektiver vil også gagne samfunnet. Vi har simpelthen ikke råd til å fortsette å sløse bort en betydelig andel av de beste forskerne, sier Maria Tenje, tidligere leder for Sveriges Unga Akademi.

Utspillet er et resultat av det første, felles møtet mellom de nordiske og baltiske akademiene.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.

Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.

KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.