Ytring

Drikkeråd til fadderuka

Med fem råd kan du sikre deg – og andre – en fadderuke fylt med gode minner du husker, og færre opplevelser du angrer på.

Alkohol kan være en døråpner for nye vennskap og morsomme øyeblikk, men kan også være ekskluderende og føre til at man gjør noe man angrer på, skriver generalsekretæren i Av-og-til.
Publisert

Årets studiestart er snart i gang, og rekordmange har fått plass på førstevalget sitt i år. Med det er mange spente studenter klare for å ta fatt på drømmestudiet. Men før forelesninger, hauger med pensumbøker og pugging er hovedfokus, er det et hinder på veien som de fleste skal gjennom; fadderuka!

Bli-kjent-leker, volleyballturneringer, quiz, konserter, grillkvelder og mange flere aktiviteter er planlagt av engasjerte faddere i lang tid, slik at alle skal få en god start på studietiden. Noen aktiviteter er dog mer alkoholdrevet enn andre.

Alkohol er for mange en viktig del av studietiden, og 9 av 10 studenter oppgir at de drikker alkohol (SHoT, 2021). Selv om alkohol kan være en døråpner for nye vennskap, gode samtaler og morsomme øyeblikk, kan den også være ekskluderende og øke risikoen for at man gjør noe man angrer på.

Det kan være skummelt å miste kontrollen, spesielt som fersk i en ny by, med mange nye mennesker man helst vil gjøre et godt inntrykk på.

Derfor har vi i Av-og-til laget fem råd til deg som skal drikke alkohol i fadderuka.

1. Tenk over på forhånd hvor mye du skal drikke

Bestem deg på forhånd hvor mye alkohol du tenker at det er ok at du drikker, og når du skal stoppe. Det gjør det enklere å ta gode valg når du er i situasjonen. Ikke ta med mer drikke enn du hadde tenkt, og ha bare den summen du tenker å bruke på mat og drikke ute på kortet ditt. Da slipper du å våkne opp og angre på at du både drakk mer, og brukte mer penger, enn du hadde tenkt.

2. Ikke drikk på tom mage

Mange tenker at de kan spare både alkohol og penger ved å droppe måltidet før festen. Dette er en dårlig strategi, fordi alkoholen vil tas opp raskere i blodet om det ikke er annet i fordøyelsessystemet enn alkohol. Da kommer alkoholen i full fart og kan gjøre deg overstadig beruset før du vet ordet av det, og har tid til å stoppe opp.

3. Annenhver uten

Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir festen bedre, og man får en hyggeligere dagen derpå. Et godt tips kan være å drikke annenhver uten alkohol. Det tar 30-60 minutter før man merker hele rusen fra det man drikker. Med annenhver uten går det lenger tid mellom enhetene, og du får bedre kontroll. Med «Lykkepromille»-appen kan du holde oversikt over enhetene og promillen din!

4. Ta vare på hverandre

Gode medstudenter dytter ikke alkohol på hverandre, og tar vare på de som ser ut til å ha fått i seg for mye. At noen velger å ikke drikke alkohol, betyr ikke at de ønsker å få mange spørsmål om hvorfor. Respekter andres grenser og vær en god venn.

5. Det er ingen skam å snu

Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten. Husk at studietiden består av en lang rekke spennende arrangementer. Nettopp fordi det er en ny fest rundt neste sving gjør det jo ikke så mye å ta det rolig en kveld eller to.

Lykke til – og kos dere!