Sandra Borch trekker seg

Sandra Borch annonserte fredag kveld at hun trekker seg som minister etter å ha innrømt plagiat i sin masteroppgave.

Sandra Borch trekker seg som minister.
Sandra Borch trekker seg som minister.
Publisert Sist oppdatert

Sandra Borch hadde kalt inn til pressekonferanse etter oppslag i E24 og Dagens Næringsliv om at hun hadde plagiert i sin masteroppgave. Hun begynte pressekonferansen med å trekke seg som minister, etter å ha innrømt plagiat.

- For ti år siden begikk jeg en feil som ikke er forenelig med å være minister, sa Borch. Feilen den er min og den tar jeg hele og det fulle ansvaret for, sa Borch.

- Klarer ikke svare på spørsmål i dag

Borch sa også at hun ikke hadde kontroll over hvor mye tekstlikhet det er i oppgaven. Borch svarte ikke på spørsmål.

- Det er sikkert mange som har spørsmål, men jeg klarer ikke å besvare dem i dag. Det jeg har delt med dere i dag, det er det jeg vet på nåværende tidspunkt, og det jeg har å si om saken. Det ber jeg om forståelse for.

Borch skrev masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø i 2014. Tittelen var «Sikkerhetsregulering i norsk petroleumsrett: Ivaretakelse av HMS-forpliktelser i rettighetshavergruppen på norsk sokkel».

- Som statsråd for forskning og høyere utdanning har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener. Jeg ser at feilen jeg har gjort ikke er forenelig med å være ansvarlig for dette regelverket. Det er jeg veldig lei meg for og tar konsekvensen av ved å gå av som statsråd, sa Sandra Borch.

Masteroppgaven tilBorch ble undersøkt av et plagiatsystem av Universitetet i Tromsø, men oppgaven ble ikke registrert som fusk, det har også E24 meldt. UiT melder nå at de vil gjennomgå oppgaven på nytt.

Støre: - Ikke forenelig med tilliten som kreves

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at det som er kommet fram ikke er forenlig med tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister.

- Jeg har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning. Det som er fremkommet er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister, sier Støre.

Han legger til at Sandra Borch har gjort en viktig jobb som statsråd i to departementer.

- Og jeg har satt stor pris på samarbeidet, sier Støre.

Vedum: - Vært en dyktig statsråd

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier Borch har gjort en feil, og at hun selv har valgt å ta ansvar for det.

- Det har jeg respekt for. Hun har vært en dyktig statsråd, som har satt spor. Hun har vært en tydelig røst, først for landbruket og så i sin rolle som statsråd for forskning og høyere utdanning. Borch har vært viktig for partiet sitt, og vil fortsette å være det i Stortinget, sier Slagsvold Vedum.

Borch kom inn i regjeringen som landbruks- og matminister i oktober 2021. Hun tiltrådte som forsknings- og høyere utdanningsminister i august 2023.

Ikke et klart regelverk

Samarbeidet med Sandra Borch har vært godt, men det er rett og rimelig med en reaksjon, sier lederen for Norsk Studentorganisasjon (NSO).

- Det er synd at det er en slik sak som fører til hennes avgang. Vi håper den nye ministeren følger i hennes fotspor om å være studentenes minister og en som går i tett dialog med oss, sier NSO-leder Oline Sæther til Nettavisen.

Norge kan imidlertid ikke ha en minister for høyere utdanning som blir tatt for å kopiere andres akademiske arbeid uten å oppgi kilde, slår Sæther fast.

Samtidig ber hun om et tydeligere regelverk for juks og plagiering.

- I dag finnes det ikke noe slikt nasjonalt regelverk som sier hva fusk er. Det er det opp til hver institusjon å definere.

Oline Sæther sier samarbeidet med Borch har vært godt.
Oline Sæther sier samarbeidet med Borch har vært godt.

Flere passasjer

Avisene som først omtalte saken fant flere passasjer i masteroppgaven hennes som er identiske med deler av to andre masteroppgaver. Hun oppga ikke de andre masteroppgavene som kilde, ifølge mediene. Også stavefeil i de identiske passasjene er med i Borchs oppgave, skrev de.

DN skriver at X/Twitter-kontoen Oslostudenten var først ut med saken torsdag. BI-studenten Kristoffer Rytterager står bak denne kontoen.

Sandra Borch overtok som forsknings- og høyere utdanningsminister etter Ola Borten Moe i august i fjor. Fra 2021 til 2023 var hun landbruks- og matminister.

Følg UA på Facebook og Instagram.