Store variasjoner i pensumkostnader:

Flere tusen kroner skiller dyreste og billigste pensumbok

Nesten 2500 kroner skiller dyreste og billigste pensumbok i vår gjennomgang.

Prisene på lærebøker varierer kraftig.
Publisert Sist oppdatert

Selv om utdanning i Norge skal være gratis ifølge loven, er det noen utgifter ingen kommer utenom, slik som studieavgift og pensum. Men mens studieavgiften er tilnærmet lik for alle, viser en gjennomgang UA har gjort at utgifter knyttet til pensum varierer mye fra studium til studium og fag til fag.

919 kroner per fag i snitt

I vårt utvalg av fag og studier (se faktaboks) har vi kommet frem til at et fag ved NTNU i gjennomsnitt har et pensum som koster 919 kroner. I de fleste tilfeller har studiene to til fire fag per semester, men det ser også ut til at en del av studiene med mange fag per semester har mindre pensum per fag, noe som fører til at prisen per semester er nokså lik.

Det skal her legges til at vi i de studiene hvor det ikke foreligger pensumlister for 2017, har brukt pensumlister fra de siste par årene i et forsøk på å skape et bilde på hva den gjengse student må ut med. Det skal også sies at vi her har holdt oss til pensumbøker og ikke tatt med annet materiell som kompendier og annet utstyr studentene trenger.

LES OGSÅ: Pensumboken kostet over tusenlappen - studentene bestilte den fra utlandet til halv pris

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Industriell design dyrest

Ser en kun på første semester for de ni studiene vi har hentet inn pensumlister fra, og som har komplette lister liggende ute, blir gjennomsnittsprisen på pensumet 2692 kroner. Det klart dyreste studiet er industriell design hvor pensumbøkene til første semester koster 4481 kroner, etterfulgt av statsvitenskap som har pensumbøker til 3888 kroner og religionsvitenskap hvor du må ut med 3293 kroner for pensumet til første semester.

Ser en på gjennomsnittsprisen til fagene hvor pensumlistene er tilgjengelige for hele masterløpet, er det også store variasjoner. Mens statsvitenskap har et gjennomsnitt på 1379 kroner per fag, religionsvitenskap 1175 kroner og industriell økonomi og ledelse 1008 kroner, har studier som historie pensumbøker til 904 kroner per fag, tekniske geofag pensum til 785 kroner og bygg- og miljøteknikk en gjennomsnittlig pensumutgift på 534 kroner per semester.

En bok til 2695 kroner

Også når en ser på lærebøkene hver for seg, er det store forskjeller i prisene. En bok som «Learning Curves: An inspiring guide to improve your design sketch skills», som er pensum første semester I Industriell design høsten 2017, koster alene nesten 1200 kroner. Boken er ifølge Akademika utgått fra forlaget, og kun tilgjengelig brukt på nett. Det heftigste eksempelet vi fant, er en bok samfunnsøkonomene på Dragvoll måtte lese seg gjennom i tredje semester 2016. I alt 2695 kroner må de ifølge Akademika.no ut med for de 784 sidene bundet i stiv perm som går under navnet «Microeconomic Theory: Basic Principles and Extensions».

- På norske bøker er det forlagene som fastsetter prisen det første året og frem til 1.mai året etter. På eldre utgivelser gir vi som oftest rabatt på bøkene, enten via pensumpakker, lavere pris på bøkene eller gjennom bokkortet i appen vår, forklarer kjedeleder Eli Gerhardsen i Akademika.

Men det er naturlig nok også fag med billigere pensumbøker. Innføringsfaget i geologi har kun boken «Bergarter og mineraler» på pensum, en bok som kan bli din for den nette sum av 229 kroner. I det samme økonomiske området har en også boken «Ethics», pensumbok i etikk-faget som blant annet er en del av historiestudentenes studieløp, til 266 kroner.

- Når det gjelder utenlandske bøker setter forlagene en veiledende pris i en eller flere valutaer, og vi setter våre priser på bakgrunn av innprisene fra forlagene. Vi samarbeider tett med dem om spesialpriser for pensumtitler for å få lavere pris i våre butikker. Konkurransen er hard fra de store internasjonale aktørene som i en del tilfeller velger å selge enkelttitler med tap, sier Gerhardsen.

Da Universitetsavisa sendte saken til sitatsjekk, opplyste Gerhardsen at boken «Microeconomic Theory: Basic Principles and Extensions» er en bok de har fått spesialpris på fra forlaget, men at dette ikke er rettet manuelt i nettbutikken. Boken skal være tilgjengelig på Akademika Dragvoll til 899,-.

- Du får høre det av studentene om bøkene er veldig dyre

Tim Torvatn er, foruten å sitte i NTNU-styret, førsteamanuensis ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. Der er han også studieleder, emnekoordinator og faglærer.

Torvatn forteller at det i større grad benyttes lærebøker i starten av studiene, mens det blir mer forskningsartikler og diskusjon rundt dette jo lengre ut i løpet man kommer. Dermed skal det også bli billigere – iallfall for studentene – å skaffe seg tilgang til pensum.

- Tar dere i hele tatt hensyn til pris når dere setter opp bøker på pensumlista?

- Jeg tror ikke det er noe som tenkes veldig mye på, men du får fort høre det av studentene om du setter veldig dyre bøker på pensum. Nå er det jo slik at det finnes mange forskjellige løsninger for å lese pensum i tillegg til å kjøpe boka. Studentene finnner løsninger. Det gjorde vi også i min tid som student da vi gikk sammen flere for å kjøpe bøker.

Ingen føringer fra NTNU eller KD

Ifølge juridisk rådgiver ved NTNU, Anne Marie Snekvik, er det ingen nedre eller øvre grense i eksempelvis hvor mange sider eller bøker pensum skal inneholde. Det er heller ingen retningslinjer eller anmodninger rundt hvor mye det skal koste studentene å få tilgang på pensumlitteraturen.

Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim sier til UA at det ikke er lagt noen planer for regulering av pensumkostnader fra regjeringens side. Han mener prisene må ses i sammenheng med studentøkonomien generelt.

- Vårt viktigste ledd i å sørge for at studentene har råd til pensum er å styrke studentøkonomien. Vi har hvert eneste år økt kjøpekraften til studentene utover lønns- og prisvekst, og vi faser inn 11 måneders studiestøtte. Vi bygger flere studentboliger. Dette letter økonomien for alle studentene. Jeg tar gjerne en diskusjon om prisen på fagbøker, men jeg tror det viktigste er å øke kjøpekraften for studenter, for den har vært altfor lav altfor lenge, sier Asheim.

Har du eksempler på dyrere, eller billigere, pensumbøker? Send oss en epost eller skriv i kommentarfeltet.