Marte Øien stiller til valg som NSO-leder

Nylig avgått leder for Studenttinget ved NTNU, Marte Øien, melder seg på kampen for å bli valgt til ny leder for Norsk Studentorganisasjon.
Klar for mer studentpolitikk. - Tida som leder for Studenttinget har lært meg mye om meg selv. Jeg kjenner meg veldig klar for å ta på meg denne oppgaven sier Marte Øien 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Klar for mer studentpolitikk. - Tida som leder for Studenttinget har lært meg mye om meg selv. Jeg kjenner meg veldig klar for å ta på meg denne oppgaven sier Marte Øien  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Fra før har Ida Austgulen og Kai Steffen Østensen gitt beskjed om at de stiller som kandidater til ledervervet. Austgulen har tidligere vært nestleder i Velferdstinget i Vest og nestleder for studentdemokratiet på Høgskolen i Bergen. Steffensen er studentleder ved Universitetet i Agder.

Det har til tider vært tøffe tak når delegatene til landstinget i Norsk Studentorganisasjon skal velge ny ledelse. Dette er noe Øien har reflektert en del omkring.

- Jeg vil drive en ryddig valgkamp. NSO har fått berettiget kritikk for til dels skitne valgkamper tidligere, hvor enkelte har vært mer opptatte av å snakke ned kandidater man ikke støtter framfor å snakke opp dem man vil skal bli valgt. Det kommer ikke jeg til å være med på. Jeg vil drive en ordentlig og redelig valgkamp, sier hun.

LES OGSÅ: - Vi er studentenes spydspiss

LES OGSÅ: Øien valgt til ny leder for Studenttinget

Bred erfaring

Norsk studentorganisasjon velger sin ledelse under landsmøtet som holdes en gang om året. Det er delegatene til dette møtet Øien må overbevise om at hun er den rette personen til å lede om lag 230 000 studenter landet rundt.

- Hvorfor er du den rette personen til dette vervet?

- Jeg har opparbeidet meg temmelig bred erfaring gjennom fire år i studentpolitikken her i Trondheim, først i Studentparlamentet ved tidligere HiST, siden som nestleder for Studenttingets arbeidsutvalg, fram til jeg ble valg som  leder for Studenttinget ved NTNU for 2017.  Jeg har også erfaring fra politikken, og andre små og store verv, både lokalt og nasjonalt. Sist som medlem i NSOs sentralstyre.  Jeg mener jeg vet hva som kreves av en leder for NSO, sier Øien.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Offisersbarn

Den 27 år gamle NTNU-studenten snakker en ubestemmelig Oslo-ish dialekt. Det er ikke tilfeldig.

- Jeg er offisersbarn. Begge foreldrene mine jobbet i Forsvaret, så jeg har flyttet fra sted til sted. Så når folk spør meg hvor jeg kommer fra, pleier jeg svare «Norge», sier hun med et skeivt smil.

Til Trondheim kom hun for å ta sykepleierutdanning ved HiST. Men den hoppet hun av etter hvert, for siden å begynne på statsvitenskapsstudier ved NTNU. Etter å ha sluttet som studenttingsleder, har hun hatt noen få måneder som student. Det var ikke bare enkelt, medgir Øien.

- Nei, å komme inn i en vanlig studiehverdag byr på sine små og store utfordringer.

Brenner for læringsmiljø

- Så da passer det vel bra med et nytt avbrudd, om du går seirende ut av valgkampen. Hva brenner du for?

- Læringsmiljø, svarer hun.

- Vi behøver et sterkt og godt læringsmiljø for alle studenter. Det handler om studenter som mobbes, om trakassering, om #metoo, om ensomme studenter. Og det handler om universell utforming. Læringsmiljøet skal i utgangspunktet være tilpasset alle typer behov studenter kan ha, sier Marte Øien.

- Når det gjelder #metoo-kampanjen: har NTNU og andre høyere utdanningsinstitusjoner gjort nok for å tilby et læringsmiljø hvor man kan slippe å bli utsatt for slik trakassering?

- Svaret må jo bli nei på det spørsmålet, utdanningsinstitusjonene har fortsatt en jobb å gjøre. Det skal være trygt å være student, og man må oppleve å bli tatt på alvor dersom man opplever ubehagelige hendelser.

- Har du selv vært utsatt for seksuell trakassering?

- Det har jeg, men ingen opplevelser av mer belastende karakter. Men jeg har studentvenner og kolleger i studentdemokratiet som har hatt alvorlige opplevelser, og jeg tenker at #metoo-kampanjen har vært på sin plass. Dette fokuset forsvinner ikke med det første, tror Øien.

Obligatorisk oppmøte? Nei.

Læringsmiljø dreier seg også om å henge med i utviklingen.

- Digitaliseringen er over oss, her må utdanningsinstitusjonene henge med. Ikke bare for at studentene skal tilegne seg viktig kunnskap de vil trenge i arbeidslivet siden, men også fordi digitale verktøy gir mange muligheter for økt kvalitet i utdanningen.

- I en ytring problematiserer Kai Olsen de tomme forelesningssalene, hvor studentene heller sitter hjemme eller på kafe og ser videoopptak av forelesningene der, i den grad de ser på dem i det hele tatt. Han ymter frampå om man kanskje bør innføre obligatorisk oppmøte. Hva tenker du om det?

- Nei, obligatorisk tilstedeværelse på campus har jeg ingen tro på. Det er ikke veien å gå. Undervisere må heller bli bedre formidlere. Da møter studentene opp, mener Øien.

Lederkandidaten snakker engasjert om hvor viktig det er at foreleserne tar bruk mange ulike pedagogiske virkemidler, og kombinerer dem – videoforelesninger, flipped classroom, ulike former for gruppearbeid, alle mulighetene som ligger i Mooc-universet – samt tradisjonelle forelesninger i auditoriene.

- Det er ikke «one size fits all» her. Ulike studenter lærer best på ulikt vis.

En tøff jobb

- Du har tidligere referert til hva du benevner som «min usynlige sykdom»: Jobben som NSO-leder er 24/7, det er et år hvor man står på til alle døgnets tider. Er du mentalt og fysisk klar for et slikt år?

- Jeg har tenkt grundig gjennom dette, gått mange runder med meg selv. Det bør alle som søker et slikt verv gjøre. Jeg har som sagt nylig avsluttet et godt år som studenttingsleder. Og ja – jeg kjenner meg klar for å ta dette steget, sier hun.

- Hva vet du nå som du ikke visste før du ble leder for Studenttinget?

- Jeg har først og fremst lært mye om meg selv, hvordan jeg presterer på beste vis, og hvordan en bør samhandle med folk rundt seg for at resultatet skal bli så bra som mulig. Det lagarbeidet vi har hatt i Studenttinget er jeg veldig stolt av, og dette er noe jeg ønsker å ta med meg til NSO om jeg får tilliten av landsmøtet.

- De siste NSO-lederne, ikke minst Marianne Andenæs og nåværende Mats Beldo, er offensive og synlige studentledere. Er du klar for å fylle skoene deres?

- Det er store sko å fylle. NSO har hatt en rad dyktige ledere, som jeg ser opp til. Som leder av Studenttinget NTNU var jeg opptatt av å være en synlig og tydelig leder. Ja – jeg mener jeg har det som kreves for å gjøre NSO til en fortsatt god premissleverandør for viktige studentsaker, sier Øien.

- Om du vinner, og dermed nødvendigvis flytter til Oslo for det kommende studeåret: vender du tilbake til Trondheim etterpå?

- Jeg er blitt veldig glad i NTNU, og har trivdes godt her, sier Marte Øien, og legger til.

- Så er det sånn at i framtida kan alt skje.

Norsk Studentorganisasjon
 • Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 31 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler. Studentdemokratiene representerer om lag 230 000 studenter.
 • NSO har til oppgave å ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter, fremme engasjement for nasjonale og internasjonale utdanningssaker blant studentene samt å representere sine medlemslag. NSO er partipolitisk uavhengig.
 • NSO ble stiftet 1. juli 2010. Organisasjonen er en sammenslåing av de tidligere studentorganisasjonene Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL). Hensikten bak sammenslåingen var å skape én felles røst for studentene i Norge.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

En ring av selvtillit

Er innføringen av en ny masterring uttrykk for at studentkulturene blir mer ensartede? spør Arve Hjelseth.

Vil ha flest mulig kvinner når fem nye filosofer skal ansettes

Allerede i høst blir det utlyst fem nye filosofistillinger ved NTNU. Dekan Anne Kristine Børresen vil jobbe aktivt for at det blir tilsatt flest mulig kvinnelige filosofer.

Gjesteskribenten:

Vennlige råd om å gå ned i vekt finnes knapt lenger

Vi vokter oss vel for å ikke kommentere synlig vektøkning til venner og kolleger. Her kan relasjoner ryke i et knips, skriver Ine Wigernæs.

Forskere raser etter at forskning og utdanning har forsvunnet fra EU-kommissærens tittel

13 nobelprisvinnere mener tittel-endring fremstår som nedvurdering av feltenes viktighet.