Statsbudsjettet 2019:

UHR støtter studentene i stipendstriden

Studentene reagerte kraftig da regjeringen foreslo å endre konverteringsordningen for studiestøtten. Nå har studentene fått støtte av institusjonene.
Under mandagens styremøte vedtok styreleder Mari Sundli Tveit og resten av UHR-styret å støtte studentene i stipendstriden.  
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Under mandagens styremøte vedtok styreleder Mari Sundli Tveit og resten av UHR-styret å støtte studentene i stipendstriden.   Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

I sitt styremøtet mandag vedtok Universitets- og høgskolerådet(UHR) at de vil stille seg bak studentoppropet «Bevar Stipendet». UHR er en medlems- og interesseorganisasjon som skal fremme universiteter og høyskolers interesser. Medlemslisten til UHR består av samtlige 10 norske universitet, 9 vitenskapelige høyskoler og 14 akkrediterte høyskoler.

- Vi tror den foreslåtte endringen treffer dårlig med tanke på å hindre frafall. Den straffer studenter som bytter studium, eller som ønsker fremtidsrettede tverrfagelige kombinasjoner som ikke inngår i en grad. I tillegg fremmer den ikke livslag læring, sier styreleder i UHR, Mari Sundli Tveit, til Universitetsavisa.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Endringer i omgjøring

Tveit mener også at forslaget strider mot funnene i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse.

- Undersøkelsen viser hvor sårbart et tiltak som treffer studentene på denne måten er, sier Tveit.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ble det foreslått å endre dagens konverteringsordning for studiestøtten. Mens en i dag bare trenger å oppnå et gitt antall studiepoeng for å få omgjort 40 prosent av studielånet til stipend foreslo regjeringen at en kun får 25 prosent av studielånet omgjort basert på antall studiepoeng. De siste 15 prosentene blir stående som lån til studenten har fullført graden sin. Forslaget ble møtt av kritikk fra studentorganisasjonen.

NSO fornøyde

Norsk studentorganisasjon(NSO) startet i etterkant av forslaget en underskriftskampanje mot endringen, en kampanje som fredag hadde over 17.000 underskrifter og som flere organisasjoner og partier har støttet.

NSO er fornøyd med at UHR når stiller seg bak oppropet.

- Vi er kjempeglade for at institusjonene gir støtte til studentene og ser de samme utfordringene og problemene som vi gjør. Studentene stor del av institusjonene, så vi er glade for at vi er på lag, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon.

Universitetsavisa har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, men de har så langt ikke hatt anledning til å svare på våre spørsmål.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ingen tvil om fakta i campussaken

«Som naboer til Vestskråningen og primus motor i Folkeaksjonen Bevar Høyskoleparken kan de ha helt legitime interesser imot at universitet skal utvides i deres nabolag. At de er nære naboer er imidlertid høyst relevant for å forstå deres fremstilling av hvordan nye bygg vil påvirke parken» skriver Merete Kvidal i dette innlegget som svar på kritikken fra to byplanleggere.

NTNUere fløy til sammen 1760 ganger rundt jorden i 2018

I fjor reiste NTNU-ansatte jorden rundt til sammen 1.760 ganger. En kampanje skal få de ansatte til å fly mindre.

NTNU-styrelederen slutter i jobben som Hydro-sjef

Svein Richard Brandtzæg gir seg som konsernsjef i Norsk Hydro etter ti år.

Savnet norske begreper - laget ordbok i matematikk

Da det ble vanskelig å føre en samtale på norsk om matematikk, tok ansatte og studenter ved Institutt for matematiske fag grep. Nå er den norsk-engelske ordlisten med nesten 2.000 oversettelser lansert.