Feil ble utslagsgivende for opptak: - Bør ha kontroll på egne poeng

Studentorganisasjonen Nord anbefaler alle studenter å regne over poengene sine. For en student ble akkurat det viktig.

Om du ikke vil gå glipp av studieplassen din kan det være lurt å ha kontroll over poengsummene, for sikkerhets skyld.
Om du ikke vil gå glipp av studieplassen din kan det være lurt å ha kontroll over poengsummene, for sikkerhets skyld.
Publisert Sist oppdatert

Når Mathias Sara skulle søke opptak til høyere utdanning i år gjorde opptakskontoret en feil. De glemte å regne med 5,8 studiepoeng som ble utslagsgivende for om han ble tatt opp i profesjonsstudiet i psykologi.

Heldigvis hadde han selv kontroll på hvor mange han skulle ha og sendte inn en klage.

Det melder NRK.

- Da brevet fra Samordna opptak kom, sendte jeg umiddelbart en e-post til opptakskontoret. Der skrev jeg at jeg var vurdert på et feilaktig grunnlag, og ba dem om å rette det opp og gjøre en ny vurdering, sier Sara til NRK.

Etter en rask behandlingstid beklaget de feilen og Sara fikk garantert plass. Han anbefaler nå alle studenter om å ha kontroll på sine egne poeng. Han opplevde også det samme året før, der de glemte å regne med 1,7 poeng.

Ikke mange som opplever

Opptaksleder May-Liss Hestnes sier at selv om det ikke er mange studenter som opplever denne typen problemer, men det bør i så fall meldes fra om raskt.

- Til tross for at det er etablert gode kontrollrutiner, kan det forekomme feil i den manuelle utregningen av poeng. Særlig hvis det er en viss kompleksitet i søknaden. Jeg vet ikke om dette er tilfelle i denne konkrete saken, sier Hestnes til NRK.

Hun sier også at de retter opp feil som oppdages i etterkant av hovedopptaket der det skjer. Det kan også være tilfeller der søkere har misforstått noe.

- Bør alltid regne over selv

Leder i Studentorganisasjonen Nord anbefaler å dobbeltsjekke søknaden om man tror det er noe feil.

- Det påvirker mange valg rundt det å komme inn på et studie. Det er veldig synd at det skjedde to ganger for Sara. Er man i tvil, bør man alltid regne over studiepoengene selv, sier hun til statskanalen.