Boreteknologi:

Internasjonal pris til kybernetiker

Tidligere NTNU-student Øyvind Nistad Stamnes mottok nylig en internasjonal pris i Denver for beste studentartikkel. – Det viser at forskningen ved Institutt for teknisk kybernetikk holder et høyt internasjonalt nivå, sier den glade vinneren.

Publisert Sist oppdatert
- Det arbeidet Øyvind har gjort, bidrar til at vi kan bore oljebrønner på en mer effektiv og miljøvennlig måte, sier professor Ole Morten Aamo

I slutten av september dro Øyvind Nistad Stamnes til USA for å delta på konferansen “IEEE Multiconference on Systems and Control”. På forhånd visste han at artikkelen hans var fagfellevurdert og deretter nominert til “Best Student Paper Award” sammen med omlag 50 andre nominerte studenter. I tillegg hadde en komite lest gjennom de nominerte studentenes bidrag, og plukket ut fire av dem til finalen.

En av de fire finalistene var 29-åringen Øyvind Nistad Stamnes.

Målinger av trykk

I midten av mai avla han doktorgraden med tittelen “Nonlinear Estimation with Applications to Drilling”.

I doktorgraden bruker han forenklede modeller til å estimere trykk- og strømningsrater i en oljebrønn under boring.

- Dette er nyttig fordi målinger av trykket i brønnen ikke alltid er tilgjengelig når du mest trenger det, og det er viktig at nedihullstrykket holdes mellom to grenser, forklarer Nistad Stamnes.

Ny algoritme

Artikkelen var den siste han skrev som del av doktorgraden. Artikkelen inneholder en ny algoritme for å estimere trykket nedihulls. Den tar hensyn til varierende tetthet i boreslam, og forandringer i friksjon i systemet.

- Artikkelen inneholdt en teoretisk analyse, der jeg brukte kybernetikken for å vise hvordan algoritmen vil fungere, sier Nistad Stamnes. - Siden vi hadde et doktorgradssamarbeid med Statoil, fikk jeg også eksperimentere på måledata fra en brønn i Nordsjøen. På den måten kunne jeg vise at teorien, og algoritmen, fungerte i praksis.

The winner is...

Tilbake til konferansen i Denver. Sammen med de tre andre finalistene presenterte han studentartikkelen muntlig, og kvaliteten på presentasjon og artikkel ble vurdert.

På kvelden var det bankett med premieutdeling. Alle finalistene kom opp på scenen og fikk diplom. Og vinneren av beste studentartikkelen ble kåret. Øyvind Nistad Stamnes fikk en plakett og mye ros og anerkjennelse for sin artikkel.

- Det er jo litt som en idrettspresentasjon, som å vinne en skikonkurranse, sier vinneren i dag.



- Det var en veldig god følelse. Jeg har arbeidet grundig og målrettet, og det var godt å få tilbakemelding på at kvaliteten på arbeidet jeg har lagt ned er høy.

Anerkjennelse

Også hovedveileder Ole Morten Aamo gleder seg over den internasjonale prisen.

- Det er veldig hyggelig å få en bekreftelse på at det vi driver med holder høy kvalitet i en internasjonal setting, sier professoren ved Institutt for teknisk kybernetikk.

- Det arbeidet Øyvind har gjort, bidrar til at vi kan bore oljebrønner mer effektivt, og på en mer sikker og miljøvennlig måte. Og vi kan bore brønner vi ellers ikke kunne gjort med konvensjonell teknologi, sier Aamo.



Doktorgraden til Øyvind Nistad Stamnes er finansiert av Statoil, og medveileder var principal researcher Dr Glenn-Ole Kaasa fra Statoils forskningssenter i Porsgrunn.

Prisvinneren har siden september jobbet i Oslo-bedriften Ocean Riser Systems.