Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.
- Trenden er klar: Nye statlige bygg planlegges for åpne kontorløsninger, til tross for at forskningen er tydelig på at åpne kontorløsninger fungerer dårligst for dem som utfører «konsentrasjonskrevende arbeid over tid», skriver Guro Lind. 
        
            (Foto: Ola Sæther, Uniforum)

- Trenden er klar: Nye statlige bygg planlegges for åpne kontorløsninger, til tross for at forskningen er tydelig på at åpne kontorløsninger fungerer dårligst for dem som utfører «konsentrasjonskrevende arbeid over tid», skriver Guro Lind.  Foto: Ola Sæther, Uniforum

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt konkluderer med at de som sitter i åpne kontorlandskap har nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet, sammenlignet med ansatte som sitter på eget kontor.

Studien er nok et tilskudd til en betydelig mengde forskning som finner negative effekter av åpne kontorlandskap. Da Jan Vilhelm Bakke fra Arbeidstilsynet og Knut Inge Fostervold ved Psykologisk institutt på UiO gjorde en sammenstilling av 26 norske og internasjonale studier om temaet, fant de at såkalt «aktivitetsbaserte kontorarbeidsplasser» gir betydelig mindre effektivitet, økt sykefravær og mindre tilfredse medarbeidere.

De siste månedene har koronapandemien gitt oss nok et sterkt argument for å beholde de tradisjonelle cellekontorene. Pandemien må få konsekvenser for hvordan kontorbygg og arbeidsplasser utformes, mener professor i smittevern Bjørg Marit Andersen.

Også smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener det beste ut fra et smittevernperspektiv er å jobbe på eget kontor. Statsbygg uttaler at koronasituasjonen har vært en «tankevekker».

Som landets største fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling, har utforming av kontorarbeidsplasser vært et stadig tilbakevendende tema de siste årene. Trenden er klar: Nye statlige bygg planlegges for åpne kontorløsninger, og de ansatte mister kontorene sine. Dette til tross for at forskningen er tydelig på at åpne kontorløsninger fungerer dårligst for dem som utfører «konsentrasjonskrevende arbeid over tid». Altså våre medlemmer – forskere og kunnskapsarbeidere.

Driveren for denne utviklingen er arealnormen på 23 kvadratmeter per ansatt (inkludert fellesarealer) som ble innført i 2015. Det er denne normen som er retningsgivende når Statsbygg planlegger nye bygg. Vår erfaring, fra en rekke byggeprosjekter innenfor forskning, undervisning og forvaltning de siste årene, er at det er nesten umulig å nå fram med motforestillinger når denne arealnormen legges til grunn. Arealeffektiviteteten kommer først, og arbeidsmiljøet kommer etterpå.

Det burde selvfølgelig vært motsatt. Nye bygg burde tilpasses arbeidsoppgavene som skal utføres der. Hvordan planlegger vi et bygg best mulig for å sikre høy kvalitet på forskning og undervisning? Hva skal til for å sikre et godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær? Hva er mest effektivt for å hindre smittespredning?

Den rigide arealnormen står i veien for disse målene. Arealeffektiviteten trumfer arbeidseffektiviteten. Vår klare oppfordring til kommunalminister Nikolai Astrup er å lytte til forskningen, og se på arealnormen med nye øyne.

Relaterte artikler

Ber Statsbygg vurdere smittefare i åpne landskap

Statsråd Nikolai Astrup ber Statsbygg utrede smittefare forbundet med å sitte i åpne kontorlandskap.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Ytring:

Vi frykter at ansatte helst vil jobbe utenfor campus

NTL NTNU er provosert over at staten bruker en arealnorm som ikke bygger på faglige vurderinger og vi mener at normen ikke kan danne grunnlag for utformingen av framtidens arbeidsplasser i offentlige bygg.

Ytring:

Dumhetsparadokset: Ideen om åpne kontorlandskap ved universitetene

Det er rett og slett sjeldent godt dokumentert at landskap er en dårlig idé, skriver Trond Kongsvik og Oscar Amundsen i denne ytringen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jobb utenfor UH-sektoren gir større trivsel

Ansatte med doktorgrad som arbeider i private og offentlige bedrifter er mer fornøyde enn dem som arbeider ved et universitet eller en høyskole.

Genusdoktrinen:

Hevder kjønnsforskere vil overstyre universitetene i Sverige

I en fersk bok hevdes det at svenske myndigheter driver fram en kjønnskamp ved universitetene.

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.