Flere Hongkong-universiteter fjerner Tiananmen-skulpturer

Monumenter etter massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989 har fredag blitt fjernet fra ytterligere to universiteter i Hongkong.

Monumentet heter Pillar of Shame og er til minne om det kinesiske regimets massakre på Den himmelske freds plass i 1989. Det er nå fjernet fra sin plass ved universitetet i Hongkong.
Publisert Sist oppdatert

De to skulpturene fjernes dagen etter at monumentet «Skammens støtte» ble demontert og fjernet fra Hongkongs eldste universitet, noe som vekket harme hos demokratiaktivister og myndighetskritiske kunstnere både i Hongkong og utenlands.

Hongkong har vært det eneste stedet i Kina der man har kunnet markere årsdagen for massakren den 4. juni. Hvert år samlet tusenvis seg for å minnes de fredelige demonstrantene som ble drept.

På flere av universitetene i byen har det vært monumenter etter hendelsen, men tidlig fredag ble skulpturen «Demokratiets gudinne» fjernet fra Chinese University of Hong Kong (CUHK).

Skulpturen, som er laget av kunstneren Chen Weiming, er en 6,4 meter høy replika av den gigantiske statuen som studenter reiste på Den himmelske freds plass i 1989. Den har vært et viktig symbol for den lokale demokratibevegelsen.

Omtrent samtidig fjernet Lingnan University of Hong Kong en annen skulptur som markerte massakren. Begge skulpturene ble fjernet julaften, da de fleste av studentene var på ferie og ikke oppholdt seg på universitetsområdene.

Myndighetene i Hongkong har slått knallhardt ned på demokratibevegelsen i regionen etter at den nasjonale sikkerhetsloven trådte i kraft. Kina innførte loven i fjor, etter at det i 2019 var omfattende demokratidemonstrasjoner i Hongkong i månedsvis.

En lang rekke opposisjonelle er satt i fengsel eller har flyktet utenlands. Myndighetene forsøker også å skrive om historien og gjøre byen mer «patriotisk». De to siste årene har den årlige markeringen blitt forbudt med henvisning til koronapandemien.