usa

Rektor ved toppuniversitet tvunget til å trekke seg etter kritikk om antisemittisme

Rektoren ved et av USAs mest prestisjefylte universiteter, University of Pennsylvania, forlater stillingen etter en heftig debatt om antisemittisme og ytringsfrihet.

Debatten om antisemittisme går høyt ved amerikanske universiteter. Flere rektorer er hardt kritisert for uttalelser som tolkes i den retningen. Nå må en av dem fratre som følge av at donorer truer med å trekke sin finansielle støtte.
Publisert Sist oppdatert

Under en kongresshøring sa rektor ved University of Pennsylvania i Philadelphia, Elizabeth Magill, at det ikke er åpenbart i strid med universitetets etiske retningslinjer å oppfordre til folkemord på jøder.

- Det kommer an på konteksten, sa Magill, under høringen tirsdag i forrige uke, ifølge SVT.

Uttalelsene hennes vakte sterke reaksjoner og fikk blant annet en av universitetets største donorer til å true med å trekke tilbake en planlagt gave på 100 millioner dollar, melder CNN.

Magill ba senere om unnskyldning i en video lagt ut på universitetets hjemmeside. Her forklarte at hun fokuserte på konstitusjonell ytringsfrihet og ideen om at ingen skulle straffes for ordene deres.

Men lørdag kveld kastet hun inn håndkleet og varslet at hun vil gå av så snart en ny rektor kan ta over.

Flere universiteter i hardt vær

Kritikkstormen har ikke bare vært rettet mot Elizabeth Magill, men også mot rektorene ved Harvard og MIT, Claudine Gay og Sally Kornbluth, som snakket i liknende ordelag under høringen.

Følg UA på Facebook og Instagram.

Fakta

UPenn

University of Pennsylvania (UPenn) ble grunnlagt i 1740 og er et av landets mest prestisjefylte universiteter. Det regnes som et av åtte universiteter i Ivy League, som også inkluderer institusjoner som Harvard, Yale og Princeton.

Presset har imidlertid vært hardere på Magill på grunn av tidligere kontroverser om antisemittisme ved universitetet. I september deltok personer som uttrykte seg som antisemittiske på en palestinsk litteraturfestival ved universitetet, noe som utløste intern kritikk, ifølge CNN .

Ville ikke svare ja eller nei

Nylig ble rektorene ved disse tre universitetene avhørt i kongressen om økende antisemittisme på campus.

Svarene deres har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier og fra politikere som mener at rektorene ikke tar et tilstrekkelig oppgjør med antisemittisme.

De ble avhørt i den amerikanske kongressen om hvordan de har håndtert tilfeller av antisemittisme ved universitetene. Ingen av rektorene ønsket å svare ja eller nei på spørsmålet om å oppfordre til folkemord på jøder strider mot skolens etiske retningslinjer for trakassering eller mobbing.

- Hvis det er rettet mot enkeltpersoner, ja, men ikke hvis det er offentlige uttalelser. Jeg har ikke hørt oppfordringer om folkemord mot jøder på campusen vår. Jeg har ove4rhørt utsagn som kan være antisemittiske, avhengig av konteksten, svarte Sally Kornbluth, rektor ved MIT.

- Det er en avgjørelse som tas avhengig av konteksten, sa Magill på direkte spørsmål. Dette svaret koster henne altså stillingen.

Reaksjoner fra høyre og venstre

Reaksjonene på rektorenes høring har vært sterke fra både republikanere og demokrater.

- Er det ditt vitnesbyrd i dag? Å oppfordre til folkemord på jøder avhenger av konteksten? sa Elise Stefanik, et republikansk medlem av Representantenes hus.

- Rektor Magills kommentarer i går var støtende, men det hun ikke sa var like støtende. Retten til ytringsfrihet er grunnleggende, men å oppfordre til folkemord på jøder er antisemittisk og trakassering, punktum, sier den demokratiske senatoren i Pennsylvania, Bob Casey, ifølge New York Times.