Britene dropper Erasmus+:

Fortsatt i det blå om norske studenter får noen glede av Turing-programmet

- Det nye Turing-programmet framstår i dag mer som ei finansieringsordning for britiske studenter enn som et gjensidig utvekslingsprogram, sier Anja Linge Valberg.

Det har vært populært for norske studenter å dra til Storbritannia. Hvordan de nye vilkårene blir for NTNUs studenter, er foreløpig ikke kjent.
Publisert

Valberg er seksjonssjef for Internasjonal seksjon ved NTNU.

Samtidig som Storbritannia gikk ut av EU, varslet britene at de ikke lenger vil delta i Erasmus-samarbeidet. Statsminister Boris Johnson forklarte dette med at det var blitt et tapsprosjekt for Storbritannia.

I stedet lanserte de et alternativt internasjonalt studieprogram oppkalt etter matematikeren Alan Turing. Studentene skulle nå få mulighet til ikke bare å studere i Europa, men over hele verden.

Et par måneder seinere er flere detaljer rundt programmet lagt fram, men mye er fortsatt uvisst.

Kan reise ut til høsten

The Turing Scheme har et budsjett på 100 millioner pund med oppstart september 2021. Det skal finansiere utenlandsopphold for om lag 35 000 britiske studenter og skoleelever.

- Utdanningsinstitusjoner i Storbritannia har fått beskjed om at de kan begynne å søke om Turing-midler tidlig i 2021, og de første studentene skal etter planen kunne reise ut med finansiering fra programmet allerede til høsten, sier Anja Linge Valberg.

Hun opplyser at NTNU foreløpig ikke har mottatt noen forespørsler fra britiske partnere om å inngå avtaler innenfor Turing-programmet. Erasmus-avtalene innenfor det gamle programmet vil fortsatt være aktive ut studieåret 2021/22.

Ifølge Internasjonal seksjon har flere britiske institusjoner søkt om å forlenge avtalene ytterligere, slik at Erasmus-utveksling vil kunne fortsette til og med våren 2023.

- Storbritannia har tradisjonelt vært en populær destinasjon blant norske studenter, og NTNU vil følge opp det nye programmet med våre partnerinstitusjoner, sier Valberg.

Uklart om innreisende studenter får støtte

Hun forteller at det fortsatt er usikkert hva Turing-programmet vil innebære for NTNUs studenter. Det som har gjort Erasmus+ gunstig for norske studenter, er at det gir fritak for skolepenger ved vertsinstitusjonen og et månedlig stipend.

- Det har foreløpig ikke kommet noen signaler om at Turing-programmet vil gi noen form for finansiering for innreisende studenter til Storbritannia, sier Valberg.

På denne bakgrunnen mener hun Turing-programmet mer framstår som ei finansieringsordning for britiske studenter enn som et gjensidig utvekslingsprogram.

- Vi veit ikke ennå hvordan utvekslingsavtalene i det nye programmet vil se ut og hva slags vilkår disse vil sette for NTNU og våre studenter. Det gjenstår å se hvordan dette vil påvirke studentmobilitet til og fra Storbritannia, sier seksjonssjefen ved Internasjonal seksjon.

I 2019 var 43 studenter fra NTNU på utvekslingsopphold i Storbritannia. Seks studenter fra britiske læresteder var på utveksling ved NTNU.

I 2017 dro 16.500 britiske studenter på utveksling i Europa gjennom Erasmus, mens 31.727 europeiske studenter dro til Storbritannia, viser tall fra Erasmus-programmet.

Ifølge den britiske regjeringas informasjon om Turing-programmet, skal programmet også være rettet mot vanskeligstilte studenter fra vanskeligstilte områder. Dette er studenter som ikke tidligere dro nytte av Erasmus+, heter det.

Oppkalt etter krigshelt

Turing-programmet er oppkalt etter Alan Turing (1912-1954). Han var en britisk matematiker, mest kjent for å knekke Nazi-Tysklands enigmakode. Han var også en pioner når det gjaldt datamaskiner. I 1936 formulerte han teorien for en allmenn datamaskin, kalt Turing-maskinen. Modellen utgjør grunnlaget. for programmerbare elektroniske datamaskiner, skriver Store norske leksikon.

Ifølge leksikonet gjorde Turings innsats under krigen det mulig for britene å lese 39 000 tyske kodede meldinger i måneden allerede tidlig i 1942, og seinere økte antallet til 84 000 slike meldinger. Han mottok utmerkelsen Order of the British Empire (OBE) for sin betydelige krigsinnsats.

I 1952 ble Turing dømt for homofil praksis og mistet sikkerhetsklarering og muligheten til å jobbe videre med kryptografi og hemmelige tjenester. Videre ble han pålagt å gjennomgå hormonbehandling.

Alan Turing tok sitt eget liv i 1954.

Så seint som i 2013 ble han posthumt benådet, og nå har han altså fått britenes nye internasjonale studieprogram oppkalt etter seg.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.