Blandet mottakelse på budsjettforlik

Fulltidsstudenter får 5400 kroner i økt støtte til studier. – Et solid løft for studentene, sier Arbeiderpartiet. - Seier med bismak, kommenterer NSO-leder. – Et statsbudsjett som forverrer studenters helse, ifølge samskipnadsleder.

-Dette er virkelig en seier med bismak, da man i forhandlingene har valgt å opprettholde forslaget om skolepenger for internasjonale studenter, mener NSO-leder Maika Godal Dam.
Publisert Sist oppdatert

Det er enighet om 5400 kroner i økt studiestøtte for fulltidsstudenter. Studiestøtten fordeles på lån og stipend og gjelder for studieåret 2023–24.

- Dette er et solid løft for studentene, som kommer veldig godt med i den tøffe økonomiske situasjonen vi lever i nå. Jeg er glad for studenter nå kan får mer penger å rutte med, sier utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Elise Waagen i en pressemelding.

Hun påpeker at regjeringen tidligere har tatt grep for å få opp byggetempoet med mål om 3.000 nye studentboliger i året.

- Vi vet at den klart største enkeltutgiften for de fleste studenter er husleie, så det viktigste grepet vi kan gjøre for å bedre studentenes økonomi, er å bygge flere rimelige studentboliger. Derfor har regjeringa fra før tatt grep for å få opp byggetempoet, og målet er 3000 nye studentboliger i året.

- Kampen stopper ikke her

Dette er en seier for Norske studenter! Studiestøtten ser nå et løft som er sårt etterlengtet. Vi er klare for å ta kampen for at dette ikke stopper her og at studiestøtta allerede ved neste års budsjettprosess når opp til 1.5G, sier leder for Norsk studentunion, Maika Godal Dam.

I forhandlingene har det kommet økt studiestøtte, som gir studenter 9022 kr mer i året, til en kostnad av 300 millioner kroner. Men det er ikke reversert den foreslåtte innføringen av studieavgift for internasjonale studenter fra utenfor EU.

- Dette er virkelig en seier med bismak, da man i forhandlingene har valgt å opprettholde forslaget om skolepenger for internasjonale studenter. Her bryter man med et viktig prinsipp om at høyere utdanning i Norge skal være gratis for alle. Det er takket være regjeringen og deres brudd på egen plattform at dette blir gjennomført, og at det kommer til å være lommeboken som avgjør hvem som får studere. Dette er ikke annet enn veldig skuffende, sier Godal Dam.

Kritisk til kutt i velferdsmidler

Lederen for Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Øystein Fruseth Christensen, er derimot sterkt kritisk til innretningen i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV. Christensen kommenterer at det ligger inne et kutt i velferdsmidlene til studentsamskipnadene med 30 millioner kroner, samt at det er foreslått å kutte 20 millioner kroner i prosjektmidler gjennom Helse- og omsorgsdepartementet som går til prosjekter i regi av samskipnadene.

- Dette er midler som går til psykisk helse, rådgivingstjenester og andre velferdstjenester for studenter. Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHOT) viste i år at 42% av studentene i Norge har psykiske plager. Med slike tall er det vanskelig å forstå hvordan Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV kan stå inne for et kutt som går direkte inn på studenters helsetilbud, mener lederen i Velferdstinget.