Har vi ikke råd til forsvarlig arbeidsmiljø på NTNU?
Dette er et «varsku her» før vi alle samles i het forening på Gløshaugen. En mer surmaget professor enn meg selv ville kanskje spurt: Hvordan kan det ha seg at vi bruker milliarder på ny campus når vi ikke har råd til ventilasjon i de byggene vi allerede har?
Det er 30 varmegrader på forfatters kontor om dagenFoto: Jon Olaf Olaussen
Jon OlafOlaussenProfessor ved NTNU Handelshøyskolen
Jon Olaf Olaussen syntes å arbeide i 29 varmegrader er litt i meste laget.Foto: NTNU
Dette er en ytring. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens mening.
I skrivende stund er det 30 grader på kontoret her nede på Adolf Øien bygget. «Ja, men det er jo klart det er varmt nå under ekstremvarmen,» tenker kanskje du? Vel og bra det, men her på kontoret er det aldri under 24 grader. «Ja, men så åpne vinduet da?» Ja, det var det da. I likhet med de nye byggene som skal bygges er dette et moderne bygg, med såkalt balansert «ventilasjon». Det er bare en ørliten hake. Enten har ikke anlegget kapasitet til å gi oss forsvarlig med luft, eller så har det noe med at en ikke har råd til å kjøre ventilasjonen hele døgnet.
I sommer står ventilasjonsanlegget på i tidsrommet fra 07.00 til 16.00, mens det kjøres noen timer mer resten av året. Nei, jeg spøker ikke. Anlegget slås faktisk av hver eneste dag, selv når det er tropetemperaturer ute. Nå er klokken 09.45, og temperaturen har ikke rikket seg siden jeg morgenfrisk entret kontoret for noen timer siden. Humøret er på bunn, og den ferske innsida-meldingen: «Husk å lukke vinduene før du forlater NTNU!» gir trykkokeren et ekstra knepp, jeg må innrømme det.
I forrige uke varslet jeg gjennom e-vaktmestertjenesten om at jeg syntes 29 grader var i meste laget. Svaret var at «vi har store problemer og utfordringer rundt om på alle bygg vedrørende det varme været. Beklager dette!»
Jeg er riktignok ikke rakettforsker, men jeg har en ørliten følelse av at det hadde hjulpet å ikke slå av anlegget mesteparten av døgnet? Hvis en hadde ønsket å gi oss forsvarlige arbeidsforhold, vel og merke. Eller hatt råd? Men dette er vel bestemt av andre enn e-vaktmestertjenesten, formodentlig noen som mener det får holde med tak over hodet som motytelse for husleien her på NTNU?
Alvoret i dette er etter mitt skjønn tre forhold:
1) At det er både studenter, stipendiater, renholdere og andre i tillegg til sure professorer som jobber utenfor de timene noen har bestemt at det i teorien skal være luft og forsvarlig temperatur på campus.
2) At dess dårligere økonomi NTNU skaffer seg gjennom det jeg tar for gitt blir overskridelser i campusprosjektet, dess mindre vil det bli brukt på drift (dvs. luft) framover.
Det er også varmt på andre kontorer, bilde tatt på VerkstedtekniskFoto: Privat
3) At det ikke nytter å si ifra «gjennom linja», for enten er NTNU klar over problemet og ignorerer det, eller så når ikke gjentatte klager over flere år fram til de som faktisk bør bestemme.
Det ble gjennomført undersøkelser i oktober i fjor som bekreftet dårlig luft og varme kontor her på bygget. Da var snittemperaturen ute ca. 8 grader, likevel ble det altså iflg. bedriftshelsetjenesten: «registrert gjennomsnittstemperaturer som lå overanbefalingene fra Arbeidstilsynet».
Jeg oppfordrer til en test i sommerhalvåret, og ikke minst en gjennomgang av hvem som bestemmer om luft skal prioriteres på NTNU.
Jeg regner med det er for sent for mange av de kommende byggeprosjektene, men til de som sitter i brukergrupper for nye bygg anbefaler jeg likevel å kreve noe så gammeldags som vinduer som kan åpnes. Så kan en selv bestemme om en foretrekker oksygen eller ikke. Vi kan åpenbart ikke stole på at arbeidsgiver mener det er særlig viktig.