Nå kommer inspektørene

Jakter på ulovlige hybler

Denne uka starter kommuner over hele landet en aksjon for å hindre utleie av hybler og leiligheter som ikke er godkjent. Inspektørene er avhengig av tips for å sjekke om alt er i orden.

De skal ut for å sjekke om utleieboligene i Ålesund er trygge og gode å bo i. Juridisk rådgiver i Ålesund kommune, Ine Birgitte Nyhus og avdelingsingeniør Karin Sivertstøl vil ha tips fra alle som ener den hybelen eller leiligheten de bor i ikke følger lover og regler.
Publisert Sist oppdatert

I to uker skal skal 50 kommuner ha en tilsynskampanje som skal være med på å sikre trygge og gode boforhold for dem som leier bolig. Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har et spesielt fokus på kommuner med mange studenter.

Etterlyser tips

I Ålesund har det så langt kommet inn over 40 henvendelser fra leieboere som har mistanke om at alt ikke er i orden. Inspektørene er nå på vei ut for å banke på dørene hos mange av utleierne.

– Vi trenger konkrete tilbakemeldinger for å foreta en lovlig inspeksjon. Vi tar gjerne mot enda flere tips enn de vi har fått så langt. Det sier Ine Birgitte Nyhus som er juridisk rådgiver i Ålesund kommune. 

Ine Birgitte Nyhus
– Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på, oppfordrer juridisk rådgiver i Ålesund kommune, Ine Birgitte Nyhus.

Hun oppfordrer alle som skal ut på leiemarkedet til å finne ut av så mye som mulig selv før du går inn på kommunen sine nettsider for å be om inspeksjon. Det er viktig å legge inn gode bilder av det du vil klage på. Hvis du er redd for konflikt med huseieren så er det mulig å legge inn tips anonymt.

Nyhus har med seg avdelingsingeniør Karin Sivertstøl når de tar kontakt med huseierne. Sivertstøl mener det er viktig at alle er klar over at vesentlige endringer i en bolig er søknadspliktig. 

Ingen skal tjene på ulovlig utleie

– Mange studenter er nye på boligmarkedet. Vi er opptatt av at de skal få et trygt sted å bo. Når en enebolig endres for å gjøre plass til en eller flere hybler må huseieren søke om dette. Det skal ikke være mulig å tjene penger på utleie hvis boforholdene ikke er trygge, sier Sivertstøl.

Det er flere som ønsker å leie ut hybler i bygg som er godkjent for næringsvirksomhet. Det er søknadspliktig. Rommene må være egnet til det som kalles varig opphold. Brannsikring står da helt sentralt. Det gjelder både muligheter for varsling, tilgang på slukkeutstyr og trygge rømmingsveier.

Sjekk før du leier

Det er flere ting det er enkelt å sjekke selv. Har boligen godkjente røykvarslere? Test om batteriet virker. Er det gode rømmingsveier slik at det går raskt å komme seg ut hvis det begynner å brenne? Dette er noen av tipsene som kommer fra kommunens inspektører.

– Hvis du bor i kollektiv så er det klare krav til størrelsen på fellesarealet og det er en grense for hvor mange som kan dele på kjøkken og bad. Mange steder  gjennomføres det som vi kaller "hyblifisering". Da blir det fort mange soverom og små fellesareal. Slike tiltak er søknadspliktige, understreker Birgitte Nyhus.

Meld fra til kommunen

Henrik Vorkinn Studentparlamentet NTNU Ålesund
Henrik Vorkinn er leder for Studentparlamentet.

Leder for studentparlamentet ved NTNU i Ålesund, Henrik Vorkinn mener den jobben kommunene gjør er veldig viktig for studentene.

– For en fersk student kan det være vanskelig å vite hva du kan kreve når du flytter inn på egen hybel for første gang. Det er ikke lett  å få oversikt. Meld fra til kommunnen du bor i hvis det er noe du lurer på, sier Vorkinn.