Studiestart

Over 1000 studenter på interesseliste hos Sit: Privat utleier sier Trondheim har overkapasitet på studentboliger

Sit delte ut de fleste av sine ledige boliger i august, og tror ikke det blir mange flere med det første. - Fortsatt mulig å finne rimelig bolig, sier Utleiemegleren. 

Studenttårnene på Moholt har fått flere priser, og har hatt mest populære studentboligene i Trondheim.
Publisert

Samskipnadsrådets køtalls-rapportering blant landets studentsamskipnader viser at 10.501 studenter 15. august fortsatt står i kø for å få en bolig. 

– Det er fortsatt en betydelig andel studenter som ønsker å bo i våre studentboliger, men som dessverre står på venteliste. Vi har tildelt langt flere boliger i år sammenlignet med i fjor, men behovet er fortsatt stort, sier styreleder Audhild Kvam i Samskipnadsrådet i en pressemelding.

Den varslede studentboligkrisen fortsetter å utfolde seg, heter det videre i meldingen.

– Køtallene fortsetter å være høye. Vi forventer at tiltakene vi har etterlyst i årevis, prioriteres av politikerne. Reguleringsprosessene må effektiviseres i kommunene, tilskuddene må økes av regjeringen, og samskipnadene må bygge, sier leder Oline Sæther i Norsk Studentorganisasjon i pressemeldingen.

Få ledige boliger hos Sit

Hos Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), står nå 1303 studenter på interesseliste for bolig. Det betyr at de ønsker varsel om når et spesielt leieobjekt, eller rom i en spesiell studieby, blir ledig. 

- Det betyr ikke at de ikke har en plass å bo. Vi har for eksempel noen boligtyper som er veldig attraktive, kanskje på grunn av beliggenhet eller størrelse, hvor det alltid vil stå noen og vente, sier direktør Lisbeth Glørstad Aspås i Sit bolig. 

Av interessentene er 152 på Gjøvik, 73 i Ålesund, og 1078 i Trondheim. 

- Dette er lignende tall som de vi har hatt tidligere år, og det er mye høyere nå enn ellers i studieåret, sier Aspås. 

Likevel, siden 2. august har Sit bare tildelt 128 nye boliger. 

Boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås

- De fleste som sier opp hos oss flytter ut i juli, så det meste av boliger var utleid fra starten av august. Nå er det så få boliger ledig at det skjer ikke store endringer. At det er noen nye tildelte boliger betyr at det er rundt hundre som har sagt fra seg boligen, for eksempel fordi de ikke kom inn på studiet, sier hun. 

Det er altså mulig at det dukker opp ledige boliger utover høsten, men Aspås anslår at det ikke vil være så mange. 

- Vår erfaring er at de fleste nå har ordnet seg plass å bo, sier hun. 

Ikke behov for akuttilbud

Tak over hodet er et trygt og rimelig botilbud etablert for studenter som ikke har funnet bolig enda. Fra 24. juli til 1. september kan alle studenter med betalt semesteravgift leie rom på Trondheim Vandrerhjem og Scandic Lerkendal, til minstepris på henholdsvis 390 og 395 kroner i delt rom. 

- Vi har rundt 80 personer som benytter seg av dette tilbudet nå. På Scandic Lerkendal har vi satt av 31 rom, på Trondheim Vandrerhjem har vi senger til 30 studenter. På Vandrerhjemmet er det fullbooket, så de har vært nødt til å sende folk videre til Scandic, sier Eirik Sande, nettverksleder i Study Trondheim som står bak Tak over hodet-initativet. 

For 395 kroner døgnet skal studenter i boligkrise få hotellrom og frokost, men de må dele to og to.

- Mange av de som bruker tilbudet har allerede bolig, men ikke fått innflytting før 1. september. Og en del av de som leter bolig finner det få dager etter at de sjekker inn. På vandrerhjemmet er studentene der drøyt åtte døgn i gjennomsnitt, sier Sande. 

Spesielt for Scandic Lerkendal er at de stenger tilbudet for studentene i samme periode havbruksmessa Aqua Nor. Sande forteller at det ikke bruker å være noe problem. 

- Det løser de som bor på Scandic på egen hånd, enten de låner en sofa eller hvordan de gjør det. Vi har forsøkt med akuttilbud i dette tilfellet før, men da har det ikke vært behov for det, sier han. 

I forbindelse med Aqua Nor har Tak over hodet-initativet også satt av ti ekstra senger på vandrerhjemmet. 

- Men de er allerede fullbooket, sier Sande. 

- Trondheim har overkapasitet

Daglig leder Solveig Hjallen Moan ved Utleiemegleren i Trondheim er enig i at de fleste studenter har funnet seg sted å bo nå. 

- Jeg registrerer jo det som skrives i media, og at det spesielt i Oslo har vært mye mangel på boliger. Men dette opplever vi ikke i Trondheim. Vi har ingen ventelister her, og fortsatt veldig gode muligheter for de som ikke har funnet en plass å bo. 

Daglig leder Solveig Hjallen Moan ved Utleiemegleren i Trondheim

Hun forteller at det har vært større press på de mer rimelige og sentrale leiligheter og hybler, men at de fortsatt har ledig et godt utvalg i ulike prisklasser. 

- Det er fortsatt mulig å finne en relativt rimelig hybel. I Trondheim har vi hatt overkapasitet fordi det har vært bygd så mye studentboliger her.

Moan forteller at de i år har opplevd en noe høyere etterspørsel enn tidligere år. 

- Det kan være på grunn av korona, med flere studenter nå som faktisk skal komme til studiestedet, eller kanskje fordi det er en liten økning av studenter hvert år, sier hun.