Nedgang i utveksling til utlandet
Nedgangen var et faktum allerede før pandemien, ifølge årsrapporten fra Lånekassen.

Selv om pandemien sørget for at utveksling av nordmenn nådde bunnen, viser tall fra Lånekassens årsrapport at nedgang allerede begynte i 2017.
Da utveksling var på topp i 2014-2014 fikk 25 ooo nordmenn støtte fra Lånekassen til å studere i utlandet. Det siste studieåret er det kun 19 400 studenter på utveksling. Dette utgjør 8,3 prosent i 2021-2022.
14 100 av utvekslingsstudentene i år tar hele graden sin i utlandet. Tallet har ikke vært så lavt siden 2010 og er på det samme nivået som fjoråret. 5200 studenter har påbegynt en grad i utlandet i år.
Storbritannia på topp
Ifølge årsrapporten er Storbritannia er fremdeles det mest populære studiestedet for utenlandsstudentene, men antall utvekslingsstudenter som velger landet synker. 3800 studenter har valgt Storbritannia i år, 1700 mindre enn i året 2013-2014.
Etter Storbritannia kommer Danmark på andre plass over de mest populære utvekslingslandene er Danmark, og USA er på tredje. Disse landene opplever også en nedgang i norske studenter, dog i mindre grad enn Storbritannia.
Mer enn 500 studenter tar graden ved Copenhagen Business School i år. Studiestedet har vært den mest populære skolen for norske studenter i utlandet i flere år.
Brexit, pandemi og krig
Årsrapporten lister opp flere årsaker til nedgangen i utveksling til utlandet. Den mest åpenbare forklaringen på nedgangen de siste årene er pandemien, men nedgangen var allerede et faktum før viruset tok fatt i samfunnet.
Blant annet viser Lånekassen til en svak norsk krone som har påvirket hvor mye penger man har til å betale skolepenger i land som USA, men også Brexit kan være en av årsakene til nedgangen i Storbritannia. Lånekassen er usikker på hvordan dagens situasjon i Europa vil kunne påvirke utveksling i fremtiden:
«Vi lever i en urolig tid, med pandemi og krig i Europa. Det er grunn til å tro at det vil kunne påvirke studenters ønske om å reise utenlands for å studere, men det er foreløpig for tidlig å si hvilke langsiktige konsekvenser dette vil ha når det gjelder utenlandsstudier,» står det i årsrapporten.