Her er de viktigste poengene fra campusdebatten

Et bredt panel diskuterte NTNUs rolle i byutviklingen i Trondheim.
Kanskje man kunne vært enda modigere i den prosessen som foregår nå. Men da trenger man også mer tid, og det er det jeg ønsker meg, sa byplansjef Hilde Bøkestad under debatten onsdag kveld. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kanskje man kunne vært enda modigere i den prosessen som foregår nå. Men da trenger man også mer tid, og det er det jeg ønsker meg, sa byplansjef Hilde Bøkestad under debatten onsdag kveld.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Litteraturhuset var fullstappet onsdag kveld da Trondheim bolig- og byplanforening og Trondhjems Arkitektforening inviterte til debattmøte om NTNUs rolle i byutviklingen i Trondheim.

Panelet besto av NTNU-rektor Gunnar Bovim, byplansjef Hilde Bøkestad, Studentting-leder Marte Øien, sosiologiprofessor Aksel Tjora, administrerende direktør for KLP Eiendom Trondheim, Ruth Hege Falch Havdal, Børge Beisvåg fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen og dekan Monica Rolfsen ved NTNUs Fakultet for økonomi.

- Man må føle seg hjemme som student og fagperson

Etter to timer med kritikk, spørsmål og debatt, oppsummerte paneldeltakerne ståa. Aksel Tjora var kanskje kveldens mest fyrige paneldeltaker, men mot slutten var han litt mer diplomatisk:

- Den eneste grunnen til at vi engasjerer oss er at vi vet at vi kan få til noe som blir fantastisk bra. Og det kommer vi til å klare. Det er jeg helt overbevist om. Men er det en ting som er viktig for meg, er det at campus må bygges på gode fagmiljøer som er produktive, inkluderende og at man føler seg hjemme som student og fagperson. Hvis vi klarer å legge til rette for det, så har vi gjort noe riktig, sa Tjora.

LES OGSÅ: Vil ha 320 studenthybler midt i smørøyet på Gløs

Vil ikke ha klassiske auditorier

Leder Marte Øien i Studenttinget NTNU mener det er viktig å løfte blikket i campusdebatten.

- Hvor mye av byens befolkning skal være på campus? Og i hvilke form skal det være. Det må være arealer på campus der blant annet næringslivet kan ha en plass. Ønsker man at studentene er på campus hele tiden, må man legge til rette for det. Studentmassen er mangfoldig. Noen trenger barnehager i nærheten, andre skal flytte med familier. Det må være korte avstander og universell utforming. Og så må man tenke på hva som skal være inne på campus. Studenttinget har nullvisjon for bygging av klassiske auditorier. Når det gjelder plassering, så er jo NTNU Norges beste universitet i Norges beste studentby, og er det én by og et universitet som skal klare å få til et samarbeid mellom Midtbyen, Øya og Gløshaugen, så er det NTNU, sa Øien.

Bovim vil ha campus som valgkampsak

NTNU-rektor Gunnar Bovim mener det er viktig at kreftene i Trondheim forenes om å ønske en spennende campus for NTNU, og at det bør være den viktigste valgkampsaken for de lokale stortingspolitikerne. Bovim viste videre til at utbyggingen av St. Olavs Hospital var svært viktig gjennom flere valgrunder.

- Vi må sørge for at campusutbyggingen blir like viktig i politikernes øyne. Det viktigste nå er at vi fortsetter å utvikle campusprosjektet som et visjonært godt prosjekt, der vi kombinerer det vi tenker er fremtidige innovasjonsmetoder, fremtidige utdanningsmetoder og fremtidige forskningsmetoder. Vi skal bygge forskningsinfrastruktur, og være et levende laboratorium for hvordan fremtidige offentlige prosjekter skal bygges, sa Bovim.

LES OGSÅ: Bovim har fortsatt tro på utbygging i grøntområder

Monica Rolfsen mener det viktigste er å få god faglig integrasjon.

- Det nest viktigste er at vi bygger campus på en slik måte at vi går fra at NTNU er et Akropolis, som det var da det ble bygget i 1910, til å bli en integrert del av byen. Det blir også viktig å få på plass mer kafeer og restauranter. En pub på campus kan også være en veldig god idé, sa Rolfsen.

Byplansjef ønsker mer tid

KLP Eiendom eier og leier ut flere universitetsbygninger etter fusjonen, og kanskje blir det enda flere etter campussamlingen.

- Det viktigste for oss er at vi bli involvert slik at vi vet hva som ønskes. Slik at vi kan fort tilrettelegge arealene slik som kommunen og NTNU ønsker. Vi ønsker også, i likhet med NTNU og kommunen, at campus skal bli en god bydel. Det er vår visjon, sa direktør Ruth Hege Falch Havdal i KLP Eiendom Trondheim.

- Vi må fortsette diskusjonen om balansepunktet mellom hva som er isolert best for NTNU, og hva som er isolert best for byen. Vi trenger det som er best for oss som felleskap, sa Børge Beisvåg, som er næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

Byplansjef Hilde Bøkestad ønsker seg mer tid.

- Det er viktig å våge og løfte blikket. det blir fort mye snakk om det organisatoriske rundt NTNU. Men campus har mye mer potensial utover det. NTNU må våge å være et forbilde, tørre å si at vi får det til. Hvordan skal det bli et forbilde? Det er ganske tradisjonell måte man jobber på i utgangspunktet nå. Kanskje man kunne vært enda modigere i den prosessen som foregår nå. Men da trenger man også mer tid, og det er det jeg ønsker meg.

Universitetsavisa kommer med mer stoff fra campusdebatten torsdag.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

En pub på campus kan være en veldig god idé, sa mener dekan ved NTNUs Fakultet for økonomi, Monica Rolfsen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En pub på campus kan være en veldig god idé, sa mener dekan ved NTNUs Fakultet for økonomi, Monica Rolfsen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Det viktigste for oss er at vi bli involvert slik at vi vet hva som ønskes. Slik at vi kan fort tilrettelegge arealene slik som kommunen og NTNU ønsker, sa Ruth Hege Falch Havdal i KLP Eiendom Trondheim. Børge Beisvåg fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen mener det er viktig med diskusjon om balansepunktet mellom hva som er isolert best for NTNU, og hva som er isolert best for byen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det viktigste for oss er at vi bli involvert slik at vi vet hva som ønskes. Slik at vi kan fort tilrettelegge arealene slik som kommunen og NTNU ønsker, sa Ruth Hege Falch Havdal i KLP Eiendom Trondheim. Børge Beisvåg fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen mener det er viktig med diskusjon om balansepunktet mellom hva som er isolert best for NTNU, og hva som er isolert best for byen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

LES OGSÅ: Debatt om NTNU-campus er viktig

Ønsker man at studentene er på campus hele tiden, må man legge til rette for det, mener leder Marte Øien i Studenttinget NTNU. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ønsker man at studentene er på campus hele tiden, må man legge til rette for det, mener leder Marte Øien i Studenttinget NTNU.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Litteraturhuset var fullstappet onsdag kveld. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Litteraturhuset var fullstappet onsdag kveld.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Den eneste grunnen til at vi engasjerer oss er at vi vet at vi kan få til noe som blir fantastisk bra. Og det kommer vi til å klare, sa Aksel Tjora. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Den eneste grunnen til at vi engasjerer oss er at vi vet at vi kan få til noe som blir fantastisk bra. Og det kommer vi til å klare, sa Aksel Tjora.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Student fant Nord-Norges første viking-handelssted

En UiT-student har ifølge universitetet funnet fram til det første kjente handelsstedet fra 800-tallet som vi kjenner til i Nord-Norge.

Utøya-studie med overraskende funn

Tidlige fysiske plager, som hodepine og magesmerter, etter en traumatisk hendelse kan gi økt risiko for langvarige psykiske plager, ifølge en Utøya-studie.

Misfornøyd med Sits boliginformasjon på nett

Student Victoria Dontsova mener manglende innvendige bilder og plantegninger på Sits nettsider skaper unødvendig merarbeid for flytteklare studenter.

Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.