Åpner dørene for alle

Onsdag åpner Dragvoll dørene på vidt gap for Trondheims befolkning, videregående-elever fra hele Trøndelag, NTNU-ansatte og studenter. Aldri før har så mange gått sammen om å gjøre så mye for å vise frem mangfoldet i Dragvoll-miljøene.

Publisert
Barn. For de som vil lære mer om småbarn og hvordan de tilegner seg språk.
Kloden. Og klima. Debatt, fortellinger, teater og utstilling.

- Det blir stort. Vi mener å ha aktiviteter for absolutt alle, uansett interessefelt og alder.

Prosjektleder Dominique Guyot står i den hektiske innspurten, og snakker entusiastisk på innpust og utpust for å få formidlet mest mulig av det spekkede programmet. NTNUs store Jubileumsmåned innledes onsdag, og ballet åpnes på Dragvoll med Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse og Det humanistiske fakultet som vertskap.



Formidling Extra Large

Under vignettene Kvinnene og mannen, Kropp og sjel, Bøker, ord og musikk, Barnet, Kloden, og ”Virkeligheten bak virkeligheten” er poenget å formidle til flest mulig hva de ulike miljøene driver med. Og: Det skal gjøres langt sprekere og originalt enn å rigge opp stands og avvikle noen folkeopplysende foredrag.

- Med et universitet som NTNU som har en så flott historie med forskning og formidling, er det litt sånn ”YESS!, nå skal vi drive med megaformidling!”. Vi skal vise oss fra en side folk kanskje ikke kjenner så godt til, gestikulerer prosjektleder Guyot.

LES MER: Godbiter

Toddlerteater og konspirasjonsteorier

Det blir vist eksamensfilmer hele dagen, og det er satt opp fire teater- og musikkforestillinger. Blant annet kjører Trine Hild Blixrud ”Møterommet”, en interaktiv teaterhendelse for ett- til toåringer og deres voksne.

Under temaet ”Barnet” er det flere foredrag. ”Den fødte pratmaker”, som handler om barns medfødte evne til å lære språk. I tillegg er det en bolk om barn og eventyr, samt ”Tidlig språkutvikling – babyer er for smarte”. Interesserte kan også ta en omvisning i Språktilegnelseslaboratoriet.

- Her er det mye for småbarnsforeldre som ønsker å få vite mer om barns utvikling, sier Guyot.

En dose evolusjonspsykologi

Vårens debatt om kjønn og biologi slo som kjent sterkt inn i enkelte miljøer på Dragvoll. Det blir også en dose med beslektede tema på onsdag. Mons Bendixen holder foredrag om kjønn og konflikter i et evolusjonspsykologisk perspektiv, mens Agnes Bolsø foredrar om ”Spørsmål om evolusjonspsykologisk logikk”. Her åpnes det for spørsmål fra publikum.

Professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik skal holde et miniforedrag om far som den nye helten i amerikansk samtidsfilm. Professor Arnulf Kolstad tar for seg mannen og kvinnen i et kulturpsykologisk perspektiv, og foredrar om hvorfor vi er og blir forskjellige.

Din helse –hvem sitt ansvar?

”Din helse – din eller statens ansvar” er temaet på en større paneldebatt der samfunnsviter Borgunn Ytterhus, samfunnsmedisiner Irene Hetlevik og førsteamanuensis Toril Rannestad ved sykepleierutdanningen deltar. Klimaet og kloden er også tema i en annen paneldebatt, der det stilles spørsmål om vi skal tro på ekspertene.

Under ”Kropp og Sjel” blir det dessuten foredrag om dødshjelp og selvbestemmelse, og om hvorfor man egentlig skal trene.

Konspirasjon og vampyrer

På Dragvoll er det også en rekke mennesker som sysler med spørsmål rundt ”Virkeligheten bak virkeligheten”. Ekspert på digital kommunikasjon og nye, sosiale medier, Berit Skog, vil ha folk til å delta i Facebook-undersøkelsen ”Flørter, titter, nerd, sosial?...”. Bengt Molander stiller spørsmål om hva kunnskap er, mens religionshistoriker Asbjørn Dyrendal holder miniforedrag om konspirasjonsteorier.

Vampyrer i mytologi, litteratur og film er tema i et annet miniforedrag. I skolelaboratoriet kan man lage sin egen leppepomade. Lokalhistorisk interesserte kan treffe eksperter på nettopp dét, og stille dem spørsmål om hva som helst. Det blir omvisninger på Dragvoll Gård, og en billedvandring –det vil si foredrag med lysbilder fra gamle Strinda.

- Og på Institutt for bevegelsesvitenskap kan man få omvisning med innlagt idrettstest. Der har de blant annet en gigantisk tredemølle, forteller Dominique Guyot.

Oversetterkonkurranse

Har du interesse for språk og møter opp klokken 09.30 kan du delta i en oversetterkonkurranse i regi av Institutt for moderne fremmedspråk. Du får to timer på deg til å oversette en tekst fra norsk til spansk, fransk, engelsk eller tysk.

- Det blir en hurtigsensur i løpet av dagen. Vinneren kåres i gata, og premien er bøker fra Tapir, opplyser Guyot.

Prosjektlederen har jobbet med Åpen Dag siden januar, og runder av med en innstendig oppfordring til folk om å møte opp og boltre seg i humanistisk og samfunnsvitenskapelig mangfold onsdag.

- Det blir veldig veldig mange aktiviteter, innslag, omvisninger, utstillinger, bokkafé og så videre. Tilbudene vil aktivisere alle de som kommer hit, sier Guyot, som selv er både sanger, statistiker og sangpedagog. Onsdag har hun flere roller å fylle.

I tillegg til å være prosjektleder for det hele, har hun ansvar for månedens musikalske skål-arrangement. Septemberskålen utbringes i gata, Guyot dirigerer NTNU-koret - og hun skal også synge selv.

- Jada, jeg skal synge under dobbeltforedraget Shakespeare og hans sonetter, sammen med Margaret Stachiewicz, forteller Dominique Guyot.