Disse vil bli rektor på NTNU
Tre menn vil utfordre Gunnar Bovim om rektorjobben.
NTNU-rektor Gunnar Bovim ønsker en ny åremålsperiode på fire år som rektor.
Kristoffer Furberg
I desember vedtar NTNU-styret hvem som skal lede NTNU de neste fire årene. Sittende rektor Gunnar Bovim varslet tidlig at han ville søke om å fortsette i en ny åremålsperiode.
Det står kun fire navn på søkerlista til jobben som rektor ved landets største universitet.
Foruten Bovim (56) er dette søkerne:
Maurice White (mann, 66) - professor i Marine engineering, NTNU
Chandra Sekharappa Mayur Yegeri (mann, 47) - Associate dean/professor, NMIMS University
Birger Erik Ydstie (mann, 64) - Professor chemical engineering, Carnegie Mellon University
Chandra Sekharappa Mayur Yegeri har også søkt jobben som viserektor for NTNU i Ålesund. I denne søknaden er følgende listet opp som nåværende stilling: Visiting Scientist, VU University Medical Centre Amsterdam (last job).
Kan bli Bovims siste periode
Bovim kom fra jobben som administrerende direktør i Helse Midt-Norge da han ble NTNU-rektor i 2012. Han var eneste søker som var anonymisert da søkerlista først ble offentliggjort. Utfordrerne var prorektorene Berit Kjeldstad og Kari Melby, dekan Ingvald Strømmen, Curt Rice (daværende prorektor ved UiT, nå HiOA-rektor) og Gunhild Viden (professor ved Göteborgs universitet).
Gunnar Bovim ble den første rektoren ved NTNU som ikke har teknologiutdanning fra Gløshaugen. Da UA intervjuet ham like før avgjørelsen om at han ble NTNUs nye rektor falt, avslørte han at han hadde vurdert å søke flere ganger tidligere når stillingen hadde vært utlyst.
Rektorstillingen ved NTNU er en åremålsperiode på fire år. Rektoren kan maksimalt sitte i to perioder.
Skal opprette innstillingsutvalg
Styret har ved tidligere utlysninger understreket at den som tilsettes skal ha «høy vitenskapelig kompetanse», som antyder kompetanse utover førsteamanuensis. Vurderingen er at antallet kandidater med nødvendig bredde og de riktige personlige egenskapene trolig vil være høyere ved en slik løsning enn om en krever professorkompetanse. Samtidig gir det styret mulighet til å bruke vitenskapelig kompetanse på professornivå som kriterium ved rangering av søkerne.
Styret skal opprette et innstillingsutvalg, som trolig vil bestå av styreleder, ett styremedlem, en representant fra arbeidstakerorganisasjonene, og en representant oppnevnt av Studenttinget. Denne gruppa legger fram innstilling til styret om hvem de ønsker tilsatt som rektor.
I utlysningsteksten heter det at NTNU søker en rektor med høy vitenskapelig kompetanse til å lede institusjonens samlede virksomhet. Personen det søkes etter skal kunne stimulere til fremragende faglige resultater, og skal bidra til å utvikle en organisasjon som skaffer ressurser i internasjonal konkurranse, tilbyr attraktive studier og rekrutterer talentfulle studenter og et høyt kompetent personale.
Videre har stillingen følgende krav til rektoren:
* kan vise til omfattende og vellykket ledelse av større kunnskapsorganisasjoner
* har førstehånds erfaring fra universitetets kjerneområder og høy vitenskapelig kompetanse innenfor et av universitetets fagområder
* har god organisasjonsforståelse og evne til å utvikle administrative tjenester tilpasset kjernevirksomheten
* besitter gode kommunikative evner og evne til å skape tillit og nettverk internt, nasjonalt og internasjonalt
* ivaretar universitetets målsetting om kontakt og samarbeid med næringsliv og samfunnet forøvrig
* har erfaring og kjennskap til politiske beslutningsprosesser
* har en motiverende og inkluderende lederstil preget av samarbeid, medvirkning og dialog
* er resultatorientert og beslutningsdyktig
Tiltredelsen er først 1. august neste år, og rektoren ansettes i en åremålsperiode på fire år.
LES OGSÅ: Mange viktige avgjørelser for NTNU i høst