Ønsker velkommen til Sletvik

Nå skal det bli enklere for andre enn biologene å benytte feltstasjonen på Agdenes. Femti sengeplasser, seminarmuligheter og flott kystnatur er disponibelt for alle NTNUs fagmiljøer.

Publisert
Glad for å bli kvitt driftsansvaret: - Det er ikke naturlig for et institutt å drive med eiendomsdrift, mener Bjørn Munro Jenssen, leder for biologene.
Lang reisevei: Det er langt til hytta utenfor Longyearbyen fra Trondheim.
Masterclass: Hytta på Snåsa er mest brukt av biologistudenter på masternivå og med enkle krav til komfort.

Det finnes ikke mange så flotte biologiske feltstasjoner som på Sletvik på Agdenes. Stasjonen ovenfor pollen er stor, med rundt 250 kvadratmeter grunnflate i hovedbygget, og med et anneks nede på tunet.

NTNU overtok det tidligere rådhuset for Agdenes kommune i 1976. I hovedbygget er det kjøkken, spisesal, våtlaboratorium, to studentlaber, soverom samt bad/dusj, i tillegg til badstue. Sammen med soverommene i Annekset, kan Sletvik feltstasjon huse opptil femti gjester i firemannsrom.

Mer profesjonell drift

Ansvaret for driften av Sletvik feltstasjon overføres nå fra Institutt for biologi til NTNUs sentrale driftsavdeling. I stedet for å være avhengig av lokale oppsynsmenn, skal fra nå av Drift selv sørge for vaktmestere, vedlikehold og å hyre inn renholdstjenester, opplyser seksjonsleder Elin Erdal. Minimum hver fjortende dag skal NTNU ha en mann på plass på Agdenes.



Mandag reiste overingeniør Anita Kaltenborn og en flokk studenter ut til stasjonen på det årlige 24-dagers grunnkurset for nye biologistudenter. Kaltenborn er ansvarlig for å organisere feltkurset.

Underskriftene på kontrakten med et lokalt cateringfirma har knapt rukket å tørke. Firmaet skal levere mat til sultne studenter, men kan også sørge for forpleining til andre fagmiljøer som ønsker å legge aktiviteter, seminarer eller lignede til Sletvik.



Ledige rom for faglig aktivitet

Tidligere har det vært Institutt er biologi som har hatt ansvaret for stasjonen. Det er en del arbeid med å forvalte såpass mye bygningsmasse, og å utnytte den mest mulig effektivt. Det gjelder mat og forpleining for mange gjester, renhold, nøkler og booking.



- Det har ikke vært naturlig for et institutt å forvalte eiendom, forklarer Jenssen. – Jeg kan forstå at arrangører heller har valgt å legge slike ting til hoteller, sier instituttleder Bjørn Munro Jenssen.



Inntil nå, i alle fall. Med ny avtale skal forpleining og mat bli lettere å ordne.

Biologi har førsteretten på å booke studenter og forskere inn på Sletvik. Normalt er biologisesongen mellom april og oktober. Innimellom er det kapasitet, ellers i året er det langt mer ledig.



Sletvik er en stor feltstasjon. Det er ikke aktuelt for NTNU å holde åpent for ansatte som privatpersoner. I utgangspunktet er Sletvik åpen for ethvert arrangement i NTNU-regi.



Landets mest populære biologistudium

Det er pollen nedenfor stasjonen og de lokale strømforholdene som gjør Sletvik så godt egnet for feltkurs og for marinbiologisk forskning.

Jenssen har det mest populære biologistudiet i landet. Han tror noe av årsaken er nettopp fokuset på å få studentene ut av auditoriene og lesesalene, og ut der hvor biologien finner sted. Det økologiske perspektivet, at det ikke skal reduseres på feltdagene, og en god labundervisning er viktige for instituttet.

Sletvik fungerer også (uformelt) som en kanal for rekruttering av nye studenter, avslører Jenssen. Flere videregående skoler leier seg nemlig inn på Sletvik. Her får potensielle nye studenter en innføring i hva biologisk forskning dreier seg om.

Noen av disse elevene finner man igjen på plenen på Gløshaugen på immatrikulering i august.

Feltstasjoner i Snåsaskogen... og på Svalbard

Biologi vil fortsatt selv stå for driften av sine mer beskjedne feltstasjoner på Snåsavatn og utenfor Longyearbyen. Snåsavatten er en hytte i skogen med noen køyeplasser og en undervisningslab. Det er stort sett masterstudenter på feltkurs som har krypinn her.

Longyearbyen er mest brukt av postdoktorer og PhD-studenter i den korte, arktiske sesongen. Noen forskere bruker også stasjonen som mellompost på vei til Ny-Ålesund. Utposten på 78° nord er normalt ikke til utleie for NTNU-ere på privat basis, slik som f.eks. Kongsvoll og Hopsjø:

LES OGSÅ: Hopsjø: Idyllen avsløres



LES OGSÅ: Kongsvoll: Billigste ferie nord for Dovre