Har sett det meste:

Studentenes voktere

Et hefte gjemt under en søppelsekk. Øltørst besvarelse. Altfor unge faglærere. Under eksamen kan alt skje.

Publisert Sist oppdatert
Mange kommer en time før eksamen starter. Andre kommer alltid for seint. Tøft å avvise dem som gråter foran skranken og har forsovet seg, synes de to garva inspektørene.
Tisse- og røykepause. Noen sitter pal og skriver til siste minutt, andre tar mange pauser.

Denne uka starter eksamen for mange. Noen studenter har stålkontroll og kan alt, mens andre ligger søvnløse om natta og gruer seg. Noen får jernteppe, andre prøver å jukse. Vi har møtt to garva eksamensvakter, som har opplevd det meste når studentene samles til eksamen.

Lettere oppgave, takk!

- En av vaktene kom bort til meg og pekte på en student i grå genser. Studenten ville snakke med meg fordi det var noe med oppgaven. Javel, tenkte jeg. Jeg får gå bort å høre hva det er, om noe er galt. Studenten viste meg oppgaven. Har du ikke en annen oppgave, spurte han. Nei, det er dette som er oppgaven, svarte jeg. Men den er så vanskelig, sukket studenten.

Åge Schultz ler hjertelig og har mange historier på lager. Som eksamensvakt siden 1990, er 79-åringen som veteran å regne. På en ferietur på Kreta kom han i prat med Morten Jørum på en bussholdeplass. Begge har bakgrunn fra forsvaret og fant fort tonen. Dermed rekrutterte Åge ham som eksamensvakt, og den jobben har Morten, 74 år, hatt siden 2000.

Flinke studenter

- Det er artig og hyggelig å være eksamensvakt, sier Morten. De aller fleste studentene er flinke og høflige.

- Ja, nikker Åge. – Vi treffer mye bra ungdom.

Begge har ansvaret for hver sin storsal på Idrettsbygget. Der kan det være 330 kandidater i hver sal. Studentene skal møte opp 10 minutter før eksamensstart, og mange kommer en time før. De som er mer enn et kvarter forsinket, slipper ikke inn med mindre de har en god grunn.

Godt sovehjerte

- Vi hadde en som alltid kom en time for seint, forteller Morten. – Da jeg spurte hvorfor han var forsinket, svarte han sint: Det har du ingenting med!

Morten forteller at mange leser til langt på natt, sovner til slutt og forsover seg.

- Da synes jeg synd på dem, skyter Åge inn. – De står foran skranken og gråter. Men det hjelper ikke. Det er en lærdom. Neste gang kommer de tidsnok.

Stolleken

Åge har en historie fra Spektrum. Det kom nye og urutinerte vakter. På forhånd hadde han plassert stoler på bordene der vaktene skulle sitte, midt blant flokken av studenter. En av vaktene kom litt seint.

- Hvor skal jeg sette meg, spurte vakta. Jeg pekte, han gikk bort til bordene, men kom fort tilbake. Skal jeg ta av meg skoene? Det var et rart spørsmål, tenkte jeg, men sa at det ikke var nødvendig. Deretter klatret vakta opp på bordet og satte seg på stolen.

- Der hadde han god oversikt, humrer Morten.

Unge faglærere

De to eksamensvaktene har ingenting å utsette på faglærerne. De kommer jevnlig innom for å svare på spørsmål fra studentene. Men det er ikke alltid så lett når faglærer ser yngre ut enn kandidatene.

- Vi spør ham hvorfor han kommer for seint, forteller Morten. - Men da får vi fort oppklart at det er faglæreren.

Åge og Morten forteller at studentene oppfører seg forskjellig under eksamen. Mange sitter pal hele dagen og skriver og skriver. Noen går stadig vekk på do eller er ute og røyker. Det er etter hvert blitt flere utenlandske studenter. Det er ikke lett å uttale navnene korrekt. Særlig afrikanske navn er vanskelige.

- Da ser de på oss og flirer.

VG som hatt

Noen episoder er mer tragiske enn komiske. Åge forteller at det en gang kom inn en student med VG over hodet. Avisa var våt fordi det hadde regnet ute. Han satte seg ned ved pulten, fortsatt med hodet godt skjult av VG.

- Jeg gikk bort og sa hallo, er det noen til stede? Kandidaten trakk seg unna. Jeg er så sjenert, hvisket han, jeg tåler ikke å sitte sammen med så mange folk. Da fikk jeg ordnet et rom til ham med færre studenter, og han fikk tatt eksamen.

Juks og fanteri?

- Har dere tatt noen i å jukse under eksamen?

- Vi hadde et tilfelle for et par år siden, sier Morten. – Det var en student som hadde gjemt et hefte på toalettet under en søppelsekk. Vaskekona fant det, faglærer kjente igjen skrifta og det ble ingen eksamen på henne.

De forteller at det er svært sjelden at noen blir tatt i juks. De fleste studentene er skikkelige. Dessuten har de sjansen til å ta opp eksamen seinere, så hvorfor skulle de jukse?

Øltørst

- Mange leverer blankt og trekker seg, sier Morten. - Det var en student for et par somre siden, som skrev: “Nå går jeg ut og tar en øl, og håper også at sensor kan gjøre det i sommer”. Det var hans besvarelse, ler han.

Digital eksamen

- Hva mener dere om PC på eksamen, som studentene ønsker å innføre?

- I framtida blir det nok sånn, mener Morten. – De er ikke vant lenger til å skrive for hånd og får krampe når de må skrive så mye. Og noen har en helt håpløs håndskrift. Hvordan sensor greier å tyde den, skjønner jeg ikke.

Åge er litt mer tvilende. Det må være en PC som gjør det vanskelig å jukse, og alt det praktiske må fungere.

- Dagens system uten PC er gammeldags, men dette er egentlig ikke vårt bord, konkluderer han.

Takkebrev

På torsdag braker det løs. Da skal om lag 20 000 studenter i ilden de neste tre ukene. I alt 280 inspektører får travle dager med å dele ut oppgaver, innføringsark og kladdepapir. De skal orientere om eksamen før oppstart, kanskje trøste og roe ned. Kanskje til og med håndtere uventede spørsmål og situasjoner på sparket. Åge og Morten trives med å være eksamensvakter. Begge føler at de er på god fot med studentene.

- Vi har til og med fått ros, sier Åge.

- Det var en student som hadde fått tilleggstid. Hun skrev til oss på et ark med store bokstaver: “Tusen takk for at dere er så utholdende med oss studenter”.