Ingen arkitektkonkurranse for nytt KAMD-bygg ved NTNU

- Det er vi selvfølgelig skuffet over, sier dekan Marianne Skjulhaug.

KAMD skal samle kunst, arkitektur, musikk og design i Høgskolebakken, ikke langt unna Studentersamfundet.
Publisert

Skjulhaug leder Fakultet for arkitektur og design, som skal flytte inn i KAMD-bygget i forbindelse med samling av campusene. KAMD står for kunst, arkitektur, musikk og design.

Det er Arkitektnytt som omtaler saken fredag.

Marianne Skjulhaug er dekan ved Fakultet for arkitektur og design.

Kan ramme framdrift

Det er Statsbygg som har bestemt at det ikke blir gjennomført en plan- og designkonkurranse for KAMD-senteret.

– Med det utgangspunktet vi har nå, med den framdriftsplanen som er for hele Campussamlingsprosjektet, ville det blitt en for stor risiko å sette i gang med noe så omfattende nå, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Arkitektnytt.

Hun forklarer at de har ei stram ramme og har vært nødt til å prioritere å få ferdig byggeprogrammet, som skal være vedtatt i november 2022.

- Da er det rett og slett ikke tid til å gjennomføre plan- og designkonkurranse nå. Derfor har vi valgt å fortsette med den gruppa som allerede er kontrahert, sier Aschim.

Samtidig understreker hun at dette ikke utelukker konkurranser senere i prosjektet.

- Ikke i arkitekturens favør

I 2020 Rambøll og C.F. Møller Architects signerte en avtale om programmering og prosjekteringstjenester til campusutviklingsprosjektet. Dekan Skjulhaug mener det lå i kortene at det skal komme flere konkurranser på delområder i prosjektet.

Hun sier til Arkitektnytt at hun er redd for at de gode idéene ikke kommer på bordet. For arkitektutdannina er også selve bygningen pedagogiske verktøy.

- Vi ønsker oss bygg som legger til rette for eksperimentering, bygg som blir et laboratorium for utdanningene.

Dekanen ved Fakultet for arkitektur og design viser til konflikten rundt Nordområdemuseet i Tromsø. Der droppet Statsbygg å gjennomføre konkurranse, til tross for stor motstand fra flere hold.

- Jeg tenker at det er noe i emning her, som ikke taler i arkitekturens favør.

Marianne Skjulstad mener det trengs en åpnere diskusjon om hva arkitektur betyr og hvordan de beste resultatene skapes.

- Ville utfordret resten av campussamling

Arkitektnytt spør Hege Njaa Aschim i Statsbygg om det ikke er synd at man særlig i et bygg som skal romme arkitekturstudenter ikke får utforsket mulighetene gjennom en arkitektkonkurranse?

Kommunikasjonsdirektøren svarer:

– Jeg forstår skuffelsen over at man ikke kan velge den formen for konkurranse, også i forhold til hva bygget skal romme. Men risikoen er for stor, det ville utfordret hele resten av campussamlingsprosjektet. Men vi har flinke fagfolk inne og samlet sett vil det bli et fantastisk campus som vil trekke seg alle typer studenter.

En fyldigere omtale kan du lese i Arkitektnytt.

I fjor måtte NTNU sette opp ei kuttliste etter at Kunnskapsdepartementet kuttet campusutviklingsprosjektet med 2,7 milliarder . Dette innebar blant annet at arkitektur, musikk og design får mindre areal. KAMD blir konsentrert til to byggetomter, og framtidig vekst i fagmiljøene må tas gjennom fortetting i de nye byggene eller ved å bygge ut tomt 1A i Øvre Grensen seinere.