Rektor frykter spionsak vil skade Universitetet i Tromsø

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Tromsø frykter at saken om gjesteforskeren som er siktet for spionasje kan skade forskningen.

UiT-rektor Dag Rune Olsen frykter for universitetets renommé etter at en gjesteforsker nå er siktet for spionasje.
UiT-rektor Dag Rune Olsen frykter for universitetets renommé etter at en gjesteforsker nå er siktet for spionasje.
Publisert Sist oppdatert

Gjesteforskeren som har oppholdt seg i ved Universitetet i Tromsø som ubetalt forsker, ble fredag siktet av PST og skal framstilles for varetekt i Oslo tingrett. Den 37 år gamle mannen myndighetene mener har operert som skjult russisk spion i Norge deltok i forskningen ved Senter for fredsstudier.

– Det er ikke snakk om at det har blitt stjålet data eller innhentet informasjon som kan ødelegge for forskningen vår. Men det som vil være krevende for oss, og som kan ødelegge forskningen vår, er at det kan undergrave legitimiteten til fagmiljøet vårt, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiT til NRK.

Han kommenterer utviklingen i saken, der 37-åringen først var pågrepet og bestemt internert i påvente av utvisning, men nå er endret til en siktelse for brudd på straffelovens bestemmelser om spionasje.

– Vi legger til grunn at det betyr at myndighetene har funnet tilstrekkelig med bevis for at dette har skjedd og at de dermed har tatt ut siktelse og at dette blir behandlet på behørig måte i rettsapparatet, sier Olsen.

Les UAs artikler om denne saken her