En av disse to blir ny preses i Vitenskapsakademiet

Bare to kvinner har tidligere hatt dette vervet.

Valget står mellom Kenneth Ruud og Lise Øvreås
Valget står mellom Kenneth Ruud og Lise Øvreås
Publisert

Kampen om vervet som preses for Det Norske Videnskaps-Akademi står mellom professor i geomikrobiologi Lise Øvreås fra Universitetet i Bergen og professor i teoretisk kjemi og tidligere prorektor ved Universitetet i Tromsø, Kenneth Ruud.

Mens Lise Øvreås i dag er direktør for UiBs senter for bærekraftig hav, er Kenneth Ruud professor i teoretisk kjemi ved UiT fram til nyttår. Da vil han begynne i ny jobb som administrerende direktør for Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller i Lillestrøm kommune. I dag er han også visepreses i Akademiet, skriver Uniforum.

Valget mellom de to avgjøres på et medlemsmøte 16. september. Om Lise Øvreås velges,vil hun bli den første kvinnen i dette vervet siden jussprofessor Kirsti Strøm Bull innehadde dette vervet fra 2012 til 2015. Den første kvinnen som hadde vervet var avdøde Inger Moen som var preses fra 1998-2003. Hun var professsor i anvendt lingvistikk ved UiO.

47 personer har vært preses

Akademiet ble startet i 1857 og det er 47 personer som har hatt vervet som preses, inkludert Hans Petter Graver som trer av ved årsskiftet, opplyser Akademiet til Uniforum. Den første preses var Christian Boeck, medisiner og zoolog med medstifter av Videnskaps-Selskapet i Christiania som Det Norske Videnskaps-Akademi het i starten, På netttsidene til Akademiet kan alle lese mer om kandidaturet til Lise Øvreås og Kenneth Ruud.

Kongen deltok på årsmøte

Tirsdag kveld hadde Akademiet sitt årsmøte på Grand hotel i Oslo med kong Harald V til stede, melder Akademiet på sine nettsider. Han er Akademiets ærespreses. Under årsmøtey delyrAkademiet ut Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning til professor Harald Stenmark ved UiO og Radiumhospitalet og Fritjof Nansens belønning for yngre forskere til fysikkforskeren Anders Kvellestad og økonomiforskeren Paolo Giovanni Piacquadi, begge fra UiO. Kunnskaps-og integreringsminister, Guri Melby delte ut Det Norske Videnskaps-Akademis lærerpris til Gro Wollebæk ved Bøleråsen barneskole i Langhus. Og alle nye medlemmer i Akademiet fikk utdelt hver sine diplomer, skriver Uniforum.

Kilder: Akademiet, Wikipedia og Store Norske

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS