Ytring

På tide å avvikle digital eksamen

- Digital eksamen var aldri en god idé og bør avvikles, skriver professor og studieprogramleder Sigurd Skogestad i denne ytringen. 

Professor Sigurd Skogestad har sett seg lei på digital eksamen ved NTNU.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Jeg er lei av tidstyven og dinosauren digital eksamen ved NTNU. Jeg mener den fortjener å dø eller i alle fall å reduseres. 

For det første krever det ekstra innsats fra faglærer å lage selve eksamensoppgaven. Det blir fort mye frem og tilbake for å tilfredsstille systemet. I mange fag får studentene mer stress under eksamen, for eksempel med å skanne inn figurer eller formler. 

Ved NTNU har man et eget bygg på Sluppen med egne PC-er til digitale skoleeksamener. Både bygg og PC-er står ubrukt det aller meste av året, så dette er ressurssløsing i stor stil. Mange husker sikkert at det var vaksinering der under koronapandemien, men det var vel et unntak.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Et økende problem med digital eksamen er juks, ikke minst på grunn av tilgang på AI-systemer som Chat GPT. Dette gjelder spesielt digital hjemmeeksamen, men også på Sluppen er det eksamener der studentene bruker sin egen PC.

Den siste dårlige nyheten er at eksamensperioden ved NTNU til jul skal forlenges én til to uker inn i normal forelesningsperiode, fordi det ikke er nok plass på Sluppen. 

Alt dette kan unngås med en veldig enkel løsning: Be faglærerne om å gå tilbake til papireksamen.

Digital eksamen for alle var aldri en veldig god idé, og den ble innført fra toppen uten noen som helst vurdering eller prosess. Jeg mener det er på tide å gå tilbake til penn og papir som den foretrukne eksamensformen.