Filosofer diskuterer om samfunnet trenger dem

Fredag samles filosofer fra hele landet for å diskutere fagets framtid og funksjon.

Professor May Thorseth ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap er med og arrangere den nasjonale konferansen for filosofer. Hun er også leder for Program for anvendt etikk.
Publisert Sist oppdatert

Den nasjonale konferansen avholdes på Dokkhuset i Trondheim, og sju fagfilosofer fra fem universiteter innleder. Interessen for arrangementet er stort med 80 deltakere som har meldt seg på.

Et gjennomgående tema vil være filosofiens samfunnsoppdrag med følgende problemstillinger:

* Hva er filosofiske institutters samfunnsoppdrag: Å bidra til borgernes selvrefleksjon, eller å være til nytte i beslutningsprosesser?

* Hva bør være forholdet mellom forskning og undervisning?

* Hvilken framtidig rolle bør Ex.phil ha ved norske universiteter og høyskoler?

* Er filosofi først og fremst et humanvitenskapelig refleksjonsfag, eller har det større fellesskap med fysikk, biologi og andre realvitenskaper?

Hvordan hevde seg internasjonalt?

Professor i filosofi, May Thorseth, sier i informasjonen til UA at utgangspunktet for konferansen er en artikkel av Herman Cappelen i Norsk filosofisk tidsskrift 3-4 2015. Der drøfter han hva som er den beste måten å organisere filosofisk forskning på ved norske universiteter.

Cappelen hevder at for å kunne hevde seg internasjonalt i et lite land som Norge, vil den beste måten være å organisere seg i ekspertgrupper på avgrensede felt. Dette helt uavhengig av den tradisjonelle tanken på enhet mellom forskning og opplysning.

Cappelens artikkel vakte debatt i filosofikretser og inspirerte til det nasjonale fagseminaret i Trondheim.

Professor Truls Wyller fra NTNU starter seminaret med sin innledning: «Hva slags filosofi trenger samfunnet?» Deretter følger professor Hermann Cappelen fra UiO opp med å snakke om filosofisk forskning. Professor Beatrix Himmelmann fra UiT vil si noe om hvorfor ethvert samfunn trenger filosofi.

Etter lunsj spør førsteamanuensis Espen Gamlund, UiB, hva som legitimerer filosofi i Norge, mens Einar Duenger Bøhn, professor ved UiA vil ta for seg fagfilosofi, samfunnsengasjementet og formidling. På tampen av dagen spør førsteamanuensis Reidar Maliks fra UiO: «Hvem trenger Ex.phil?» og siste innleder ut er professor Roe Fremstedal, UiT om «Publisering og arbeidsmarkedet i akademisk filosofi.»

Innledningene blir etterfulgt av en paneldebatt.

Fristen for å melde seg på er gått ut, men arrangementet strømmes direkte fra klokka 09.45-16.15:

https://streamer.uninett.no/dokkhuset/output-0/

Seminaret arrangeres av Program for anvendt etikk, Vitenskapsteoretisk forum og Institutt for filosofi og religionsvitenskap – alle fra NTNU. I tillegg er Norsk Filosofisk Tidsskrift med som arrangør.