Hard konkurranse om én milliard til sentre for kunstig intelligens

Forskningsrådet har mottatt 122 skisser fra kunnskapsmiljøer som vil være med på etableringen av fire til seks sentre for kunstig intelligens i 2025.

- Jeg er veldig glad for å se at en rekke miljøer nå har funnet sammen om denne tematikken, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Publisert

Regjeringen har satt av minst én milliard kroner til økt forskningsinnsats på kunstig intelligens, digital sikkerhet og samfunnskonsekvenser av den digitale teknologiutviklingen de neste fem årene.

I 2025 skal det opprettes fire til seks sentre for kunstig intelligens (KI). Forskningsrådet har nå mottatt 122 skisser fra kunnskapsmiljøer i hele landet som ønsker å være med å etablere de nye sentrene, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

- Dette er en overveldende respons! Det viser at det skjer utrolig mye innenfor forskning på kunstig intelligens i hele landet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.

NTNU ansvarlig for 19 skisser

NTNU står som ansvarlig organisasjon på 19 av senterskissene, og er aktør på minst 50 av dem. 

- KI-sentrene skal samlet dekke tre spor; samfunnskonsekvenser, teknologi og innovasjon. Alle de tre sporene er godt dekket i skissene, og det er svært positivt, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit i pressemeldingen. 

Søknadsfristen for sentrene er 15. januar 2025, og det var obligatorisk å sende inn en senterskisse for å kunne søke. 

KI-skissene retter seg mot flere ulike anvendelsesområder, blant annet helse, hav, klima, samfunnssikkerhet og offentlige tjenester. 30 prosent av skissene har teknologinngang, og 20 prosent har tatt utgangspunkt i samfunnskonsekvenser. 

Følg UA på Facebook og Instagram.