Moserparet får Peer Gynt-prisen

Stortingsrepresentantene har stemt fram ekteparet May-Britt og Edvard Moser som vinnere av prisen som Årets Peer Gynt.
May-Britt og Edvard Moser mottok Nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe i 2014. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

May-Britt og Edvard Moser mottok Nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe i 2014.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Vi er beæret over at landets folkevalgte har pekt på oss, og stolte over at det er representanter for vitenskapen som løftes frem som noen som har markert seg på samfunnsnyttig plan. Det er en flott markering av grunnforskningens plass i samfunnet, sier May-Britt Moser i en pressemelding.

Den årlige prisen gis til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Ekteparet Moser ble tildelt Nobelprisen 2014 i medisin i fjor høst. De arbeider innen nevrovitenskap, med vekt på hukommelse og stedsans. Populært sagt jobber de med hjernens indre GPS som gjør det mulig for oss å orientere oss i et rom eller et landskap.

LES OGSÅ: Derfor fikk Moser-paret Nobelprisen i medisin

Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming. Prisen har vært delt ut årlig siden 1973.

Einar Gerhardsen var den første prisvinneren. I fjor fikk Jo Nesbø prisen, som tidligere har vært utdelt til blant andre Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg, Marit Bjørgen, Ole Gunnar Solskjær og Eva Joly.

- Vi har like store drømmer og visjoner som Peer Gynt hadde. Men håper det er tydelig at vi er hakket mer jordnære og realistiske. Peer Gynt er et forbilde for det å tenke stort, og vitenskapen har en fantastisk metodikk for å kunne håndtere drømmer, nysgjerrighetstrang og utforskning på en fornuftig måte. Vi trenger både visjoner, lidenskap og fornuft for å utvikle samfunnet, sier Edvard Moser.

Prisen deles ut av Marit Arnstad 7. August kl. 16.30 på friluftsscenen ved Gålåvatnet.

null
Relaterte artikler

Vil samle inn 50 millioner fra rike givere

Hundre trøndere har fått brev med oppfordring om å gi penger til Kavli-instituttet.

May-Britt og Edvard Moser er årets trøndere

Sunnmøringene May-Britt og Edvard Moser fikk først Nobelprisen i medisin. Nå er de også kåret som ærestrøndere av NRK Trøndelag og Adresseavisen.

Politikernes krav gir dårlig forskning

Torbjørn Røe Isaksen vil ha norske forskere til å publisere mer. Politikere og byråkrater stimulerer forskerne til ”å publisere halvferdige arbeider av lav kvalitet”, ifølge professor Erik Boye. Edvard Moser er hjertens enig.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo nå ser på hvordan de skal tilpasse ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.

Foreslår å fjerne musikk, kunst og medievitenskap fra KAM-senteret for å bevare trehusene

Institutt for arkitektur og teknologi åpner for å splitte opp KAM for at de skal få nok plass i Høgskolebakken.