Karismatisk forsker har satt Karolinska Institutet i kattepine

En opprulling av skandaler rundt forskeren og stjernekiriurgen Paolo Macchiarini rammer arbeidsgiver Karolinska Institutet hardt.
 
        
            (Foto: Skjermdump Vanity Fair)

  Foto: Skjermdump Vanity Fair

Han lurte forloveden til å tro at paven skulle forrette i bryllupet, der navn som Obama, Clinton, Putin og Sarkozy figurerte på gjestelista. Men det faktum at han allerede var gift, og at han slett ikke var pavens livlege, er kanskje det minste problemet ettersom skandalene rundt Paolo Macchiarini nå rulles ut i internasjonale medier.

Kontroversielle strupeoperasjoner

Karolinska institutet (KI) i Stockholm har i det siste fått uønsket internasjonal oppmerksomhet rettet mot seg, etter å ha hatt Macchiarini ansatt som gjesteforsker over flere år. Nå gjelder det mannens CV, og beskyldninger om juks i kjølvannet av en angivelig banebrytende metode for strupetransplantasjon. Strupeoperasjonene ble svært kontroversielle da to av pasientene døde og en tredje opplevde svært alvorlige komplikasjoner.

Forskerforum siterer det amerikanske magasinet Vanity Fair , som i en omfattende artikkel beskriver hvordan kirurg Paolo Macchiarini, skal ha svindlet i kjærlighetslivet og på sin CV.

Akkurat det siste er problematisk for KI, som i 2015 frikjente Macchiarini for anklager om vitenskapelig uredelighet, skriver Forskerforum.

Ifølge Göteborgs-Posten ble han ansatt i 2010 som gjesteprofessor for å utvikle laboratorieskapte organer. Året etter gjennomførte han verdens første transplantasjon av en kunstig strupe.  Også Svensk televisjon har gransket Macchiarini. I januar i år viser kanalen en dokumentar i tre deler om hans virksomhet, der det hevdes at han skal ha visst at transplantasjonene ikke ville fungere.

Fortsatt ansatt ved KI

Kirurgen har fortsatt jobb ved Skandinavias fremste medisinske forskningsinstitusjon. I mai 2015 konkluderte en ekstern granskning med at Macchiarini hadde gjort seg skyldig i vitenskapelig uredelighet, men han ble senere samme år frikjent av instituttet.

Nå sier KI til Göteborgs-Posten at instituttet vil granske de nye opplysningene som har fremkommet i Vanity Fair.

– Opplysningene er nye for oss. KI har derfor besluttet å kontrollere de opplysningene han har sendt oss i forbindelse med sin ansettelse i 2010, sier pressetalsmann Claes Keisu.

Saken omtales slik på KIs hjemmeside.

Opprullingen startet med at Vanity fair beskrev hvordan Macchiarini inngikk et forhold med den amerikanske TV-produsenten Benita Alexander.

Paven, Obama og Putin på gjestelista

Paret ønsket å holde et katolsk bryllup, men siden Alexander både var katolikk og tidligere hadde vært gift, bød dette på visse utfordringer. Men Macchiarini visste råd, og benyttet seg av sin angivelige posisjon som livlege for pave Francis. Noen måneder før bryllupet fortalte han forloveden om et fire timer langt møte med paven, som ville godta ekteskapet. Og som ikke det var nok, paven selv ville forrette bryllupet i sin sommerresidens.

13. mai samme år sa Alexander opp jobben sin i NBC. Historien begynte raskt å rakne. Alexander mottok en e-post fra en venn som viste til at paven skulle være på offisiell reise i Sør-Amerika hele juli, samme måned som bryllupet skulle finne sted i Italia.

Menn med etternavn som Obama, Clinton, Putin og Sarkozy skal ha fått tilsendt bryllupsinvitasjoner. I likhet med Andrea Bocelli, Kofi Annan, Russel Crowe, Elton John, John Legend, Kenny Rogers, og pave Francis.

Benita Alexander hyret inn en privatetterforsker som fant ut at Macchiarini fortsatt var gift med sin påståtte ekskone. Paven har heller ingen livlege ved navn Paolo Macchiarini.

Ikke reelle professorater på CV-en

Det var historien om det personlige sviket og de spektakulære løgnene, som fikk Vanity Fair til å gå videre inn i Macchiarinis CV. Han har oppgitt flere akademiske titler på CV-en fra en rekke internasjonale universiteter, blant annet professorater i både Frankrike og Spania. Det viser seg at det ved en søknadsrunde i forbindelse med en stilling ved et italiensk sykehus ble avdekket en feil. Han hevdet også å være professor ved Universitetet i Pisa, som viste seg ikke å stemme. I samme søknadsprosess ble det avdekket at flere andre professorater og førsteamanuensisstillinger i CV-en heller ikke var reelle.

Sykehuset valgte ikke å ansette ham, men offentliggjorde heller ikke sine funn, skriver Forskerforum.

Dette bringer historien til Karolinska Institutet i Stockholm. I november 2010 ble han ansatt som gjesteprofessor her, et engasjement som senere ble forlenget. I 2010-2013 kombinerte han denne stillingen med deltid på Karolinska universitetssjukhuset, og fra 1. november i fjor har han hatt en tidsbegrenset forskerstilling ved KI. På instituttets hjemmeside heter det at han har blitt utredet og frifunnet for uredelighet i forskning.

"De operationer som han var delaktig i vid Karolinska Universitetssjukhuset har av Läkemedelsverket anmälts till polis och utreds av åklagare", skriver KI.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.