"Excellent" fysikk

På oppdrag fra Norges forskningsråd har en internasjonal komité vurdert 45 forskningsmiljøer innen fysikk i Norge. To med toppkarakter ligger i Trondheim. – Målbevisst publisering over tid, er rådet.

Publisert Sist oppdatert
Biofysisk og medisinsk teknologi: Professor Bjørn Torger Stokke ved Institutt for fysikk. Foto: NTNU / Info
Teoretisk faststoff-fysikk: Professor Asle Sudbø ved Institutt for fysikk. Foto: NTNU / Info

Biofysisk og medisinsk teknologi, og teoretisk faststoff-fysikk ved NTNU blir bedømt som to fysikkmiljøer med internasjonalt ledende roller innen sine felt. Totalt fikk syv miljøer i Norge toppkarakteren fem. Fire i Oslo og en i Bergen.



Miljøene er målt etter flere konvensjonelle kriterier, som grad av original og relevant forskning etter internasjonal målestokk, publisering i tidsskriftene med høy ”impact factor”, og hvor den gjennomsnittlige produktiviteten i gruppen, målt på denne måten, er høy.



Kvalitet fremfor kvantitet

Institutt for fysikk melder på sine sider om at Asle Sudbø et al nylig har publisert en ny artikkel i Physical Review Letters, med impact factor på 7.180, målt av ISI Web of Science.



- Vi har vært en bevisst strategi for oss å publisere på nivå to. Heller en artikkel i høyprofilerte journaler enn tre i lavprofilerte. Dette har vist seg å virke på evalueringer, sier nestor innen teoretisk fysikk ved NTNU, professor Sudbø.



I tillegg er fagpanelet imponert over de strategiske planene som ligger bak oppbyggingen av fagmiljøene over tid.



- Sammenlignet med tilsvarende evaluering for ti år siden, er dette en voldsom framgang for oss. Samtidig som det er veldig hyggelig og en stor anerkjennelse å få denne merkelappen, skal vi også være ydmyke i forhold til å bli sammenlignet med mange svært dyktige miljøer der ute i verden, sier professor Bjørn Torger Stokke, en sentral person innen biofysisk- og medisinsk teknologi-miljøet.



For mange knøttemiljøer

Norges forskningsråd evaluerer jevnlig kvaliteten på forskningen de finansierer, først og fremst grunnforskningen. For et år siden var det kjemikernes tur.



- Det er svært nyttig å få forskningsaktiviteten gransket i et internasjonalt perspektiv på denne måten, sier divisjonsdirektør Anders Hanneborg i Forskningsrådet i en pressemelding. – Vi kan glede oss over at Norge ligger langt fremme innenfor flere felt i fysikk. Samtidig må vi ta komiteens kritiske konklusjoner alvorlig. Blant annet at vi har for mange små og fragmenterte miljøer. Dessuten mangler strategiske utviklingsplaner ved mange forskningsinstitusjoner.



Forskningsrådet vil på bakgrunn av denne evalueringen oppnavne et utvalg som skal jobbe med en oppfølgingsplan.