Rottenes hjernesignaler har blitt musikkvideo

Som om ikke Moser-parets stjernerotte Gjertrud var kjent nok fra før, spiller hun nå hovedrollen i en ny film. Se filmen her.

Publisert Sist oppdatert
Det er komponist Bertil Palmar Johansen (t.h.) og filmmaker Johan Magnus Elvemo som står bak rottefilmen "My running rat". Her sammen med May-Britt Moser.
Kjendisrotte. Prominente gjester har stått i kø for å hilse på rotta Gjertrud. Her er det kunnskapsministeren som får audiens.

Det er komponist Bertil Palmar Johansen og filmmaker Johan Magnus Elvemo som står bak rottefilmen "My running rat". Både lyd og video er tatt opp på rottelaben på Kavli-instituttet.

Vises på enorm konferanse

- Musikken er transkriberte signal fra rottehjernen, spilt av i forskjellige tempo, sier Johansen.

- Fra en hjerne til den neste, skyter May-Britt Moser inn.

Snart skal hun holde en plenumsforelesning under Society for Neuroscience sin konferanse Neuroscience 2015 i Chicago. Konferansen har 30 000 deltakere. Videoen skal vises under foredraget.

Moser forteller at lytting er en del av prosessen i forskningen på rottehjernene. Lydene man hører i videoen, og som man også kan høre fra en menneskehjerne, er EEG-signaler kraftig skrudd opp i volum.

- Når jeg gjør forsøk i laben, er det veldig viktige å høre på lydene fra cellene, sier hun.

Nobelprisvinneren sier det er en stor fordel å være musikalsk som forsker på Kavli-instituttet.

LES OGSÅ: Ett år som nobelprisvinnere

Rytmiske rotter

- Mange komponister er inspirert av fuglesang. Her har vi brukt rottehjerner, og det er noen ekstremt rytmiske rotter, sier Johansen.

Sammen med Elvemo har han fått frie tøyler fra Kavli-instituttet til å tolke hva de driver med. Videoen skal vises når May-Britt Moser taler under Neuroscience 2015 i Chicago. En konferanse med 30 000 deltakere. Moser tror hun slipper å forklare hva lydene i videoen bygger på. Det er et rimelig hjernekyndig publikum.

- Kunstnerne har nesten fungert som sosialantropologer med denne filmen. De beskriver hva vi gjør på instituttet med sitt eget språk. Jeg er utrolig fornøyd, sier hun.

Johansen laget også verket "Chroma" til nobelfesten på Dokkhuset i fjor høst.

LES MER HER: Internasjonal fremragende fest

- Vi begynner å bli proffe

Det er rottene Gjertrud og Hjørdis som spiller hovedrollene i filmen. Spesielt Gjertrud har vært avbildet mange ganger i forbindelse med prominente besøk på instuttet.

Moser har brukt video i forelesningene sine tidligere også, men ikke av dette kaliberet.

- Vi er jo sunnmøringer, og det har vært litt hjemmesnekret tidligere. Men vi begynner å bli proffe nå, sier hun og ler.

Arbeidet med videoen har pågått et års tid, og Moser forteller at hun fikk litt blod på tann etter videoen som ble vist i Nobelforum i Stockholm under nobeluka i fjor høst.